Na današnji dan – 16. siječnja

16. siječnja

27 pr. Kr.
– Nastalo Rimsko Carstvo.

1387.
– Umrla Elizabeta Kotromanić, kći bosanskog bana Stjepana II. i poljske princeze Elizabete Pjast. Udajom za hrvatsko-ugarskog kralja Ludovika I. Anžuvinca, postala je hrvatsko-ugarska kraljica. Budući da je poljski kralj Kazimir Lokietek odredio Ludovika za nasljednika poljskog prijestolja, postala je i poljskom kraljicom. Ludovik I. Anžuvinac i Elizabeta Kotromanić su imali četiri kćeri, od kojih su dvije preživjele: Hedvigu (Jadvigu) i Mariju.
Marija, nasljednica hrvatskog i ugarskog prijestolja, udala se za Žigmunda Luksemburškog, dok je Hedviga kao kraljica vladala Poljskom, udavši se za za litvanskog kneza Jagela koji je poznat i kao poljski kralj Vladislav II. Jagelović (vladao 1386. – 1434.). Nakon muževe smrti, postala je kraljica udovica i vladala je Hrvatskom, Ugarskom i Poljskom kao regentica od 1382. u ime svoje kćeri Marije. Kada je Marija zbačena sa prijestolja u korist napuljskog kralja Karla III., Elizabeta je naručila njegovo ubojstvo. S kćeri Marijom odlazi u Hrvatsku, gdje su ih oteli plemići koji su htjeli osvetu kralja Karla III. Na današnji dan 1387. godine, na zahtjev Karlove udovice Margarete, zadavljena je pred očima svoje kćeri.

1547.
Ivan Grozni postao je ruski car.

1605.
– Objavljeno prvo izdanje Don Quijotea.

1936.
– Rođen hrvatski književnik Jozo Laušić.

1962.
– Umro hrvatski kipar i arhitekt Ivan Meštrović.

1979.
Mohammed Reza Pahlavi, posljednji perzijski šah, napušta zemlju pod pritiskom Homeinijevih sljedbenika.

1969.
– U znak prosvjeda protiv sovjetske intervencije, spalio se češki student Jan Palach. Umro je tri dana kasnije. Zajedno s nekoliko svojih kolega, student filozofije se odlučio na ovaj čin, ne toliko zbog same sovjetske invazije, koliko zbog demoraliziranosti i depresije Čeha i Slovaka koji su se prepustili represiji. Palachov primjer su ubrzo slijedili i Jan Zajic i Evžen Plocek.

1988.
– Umro Andrija Artuković.

1991.
– Započeo Zaljevski rat.

1992.
– Hrvatsku priznale Češka i Slovačka, Novi Zeland, Švedska, Argentina, Čile i Urugvaj.
– Priznanje Slovenije i Hrvatske od Europske zajednice “kršenje je načela Povelje Ujedinjenih naroda i KESS-a”, objavilo je krnje jugoslavensko Predsjedništvo, kojim dominiraju Srbi.
– Predsjedništvo Europske zajednice odbilo srpski prijedlog o tome kako nova nezavisna Hrvatska ne bi trebala uključivati teritorij izgubljen u “građanskom ratu.”

1993.
– Početkom gradnje mosta preko Drave kod Osijeka simbolično i stvarno počela obnova Osijeka, Istočne Slavonije i Baranje, rekao na svečanosti početka gradnje mosta predsjednik Franjo Tuđman.

1996.
– SPLIT – Dovršena i porinuta u more prva hrvatska podmornica pod imenom “Velebit”.

20120116