Na današnji dan – 18. siječnja

18. siječnja

1778.
– Na svom trećem putovanju Tihim oceanom, u potrazi za prolazom koji bi preko sjevera povezivao Tihi s Atlanskim oceanom, britanski kapetan James Cook otkrio Havajsko otočje. Neposredno nakon otkrića nazvani su Sandwich otoci, a kasnije su preimenovani u Havaje.

1911.
– Pilot Eugene Ely izvodi prvo slijetanje zrakoplovom na brod. Sletio je na USS Pennsylvaniu koja je bila usidrena u zaljevu San Francisca.

1936.
– U Londonu umro Joseph Rudyard Kipling, pisac golema opusa- čije cjelokupno djelo obuhvaća četrdesetak tomova romana, pripovjedaka i pjesama. Rodio se u indijskome gradu Bombayu 30. prosinca 1865. u obitelji engleskog svećenika. U Indiju se vratio tek kao osamnaestogodišnjak i počeo raditi u uredništvu jednoga bombajskog lista, u kojem je objavio i prve književne radove. Kada se nekoliko godina potom zauvijek vratio u Englesku, dio njega ipak je ostao u Indiji, da bi iz nje cijeli svoj život crpio književna nadahnuća. Iako se, prema mnogim mišljenjima, u njemu naviještao engleski Balzac, Kipling nije imao snage ta očekivanja ispuniti. Kada je 18. siječnja 1936. umro, bio je već gotovo zaboravljen. Za njim je ostala samo “Knjiga o džungli”, nezamjenjiva knjiga svačijeg djetinjstva, koja je Kiplinga uvrstila u sam vrh pisaca za djecu.

1944.
– Sovjetske trupe su u Drugom svjetskom ratu okončale blokadu Staljingrada.

1955.
– Rođen je Kevin Costner, američki filmski glumac, pjevač, glazbenik, redatelj i pšroducent..

1977.
– U zrakoplovnoj nesreći blizu Kreševa poginuli predsjednik Vlade SFRJ Džemal Bijedić, njegova supruga Razija i još 6 putnika.

1992.
Europski parlament bez rasprave odobrio Rezoluciju u devet točaka o priznanju neovisnosti Hrvatske i Slovenije od strane zemalja EZ, u kojoj se ističe da nove države ostaju u starim granicama.

1999.
– Vlade SR Jugoslavije proglasila predstavnika OESS-a Williama Walkera “personom non grata” i da uskrati dozvolu za ulazak u zemlju glavnom tužiteljici Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu Louise Arbour

2003.
– Na Šestom izvanrednom kongresu Socijalističke partije Srbije (SPS) za predsjednika te stranke ponovo je izabran haaški zatvorenik Slobodan Milošević.

20120118