Na današnji dan – 13. siječnja

13. siječnja

1898.
Émile Zola objavljuje članak J’accuse. Riječ je o otvorenom pismu predsjedniku Republike u kojem je ukazao na makinacije najviših vojnih krugova i zatražio oslobađanje časnika Alfreda Dreyfusa, koji je na procesu 1894. osuđen na doživotnu robiju zbog navodnog odavanja vojnih tajni Njemačkoj. Dreyfus na obnovljenom procesu oslobođen optužbi.

1917.
– U Velikoj Britaniji žene dobile pravo glasa.

1941.
– Umro je veliki irski književnik, poznat posebno po svom romanu “Uliks” – James Joyce. Hrvatska se može pohvaltiti činjenicom kako je Joyce jedno vrijeme živio u Puli, radeći kao učitelj engleskog jezika…

1991.
– U Kninu minirana dva kioska kojima su vlasnici Hrvati.
– Počela je “Pustinjska oluja” u Kuvajtu. Oči svijeta okrenute su prema Bliskom Istoku, i malo pažnje se poklanja događajima na jugoistoku Europe.

1992.
ivan-pavao-ii-700Vatikan priznao Hrvatsku kao samostalnu i suverenu državu.
Sveta Stolica predvođena papom Ivanom Pavlom Drugim bila je jedna od najvećih hrvatskih saveznica u borbi za međunarodno priznanje.
Dva dana nakon Vatikana Hrvatsku je priznalo svih 12 tadašnjih članica Europske zajednice. Taj datum obilježava se kao spomendan međunarodnog priznanja države.
“Na dan vatikanskog priznanja hrvatske neovisnosti povjesničar Giorgio Rumi objavio je veliki članak na prvoj stranici vatikanskog glasila Osservatore Romano u kojem je objasnio kako ‘slučajevi kao jugoslavenski pokazuju nepobitnu realnost načela samoopredjeljenja’ te kako to pravo ‘nije odvojeno od prava koja trebaju imati manjine’ u novim državama”, podsjeća Silvije Tomašević, dopisnik Večernjeg lista iz Rima.
Tomašević također piše: “Ni u jednom dokumentu ne piše kako je Hrvatska priznata zato što je stoljećima bila vjerna Vatikanu i zato što je njezino većinsko stanovništvo katoličko. Priznato je pravo koje je vrijedilo za baltičke države, bivšu Čehoslovačku, bivši SSSR…, odnosno pravo na suverenu državu jednog naroda. Kad se inzistira na tome da je Vatikan priznao Hrvatsku zato što je katolička, tada se čini šteta i Svetoj Stolici i Hrvatskoj.”

– Četnici i pripadnici JA zapalili mjesnu crkvu u selu Maljkovu nedaleko Sinja i opljačkali imovinu tamošnjih seljaka.

1996.
– Američki predsjednik Bill Clinton, nakon obilaska američkih vojnika u Italiji, Mađarskoj i BiH, posjetio Hrvatsku, gdje je u zagrebačkoj zračnoj luci razgovarao s hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom. Tijekom boravka u BiH, Clinton je u Tuzli razgovarao s Alijom Izetbegovićem.

2012.
– Talijanski kruzer “Costa Concordia”, na kojem se nalazilo 3216 putnika i 1013 članova posade, udario u podmorski greben i počeo se opasno naginjati, da bi se na kraju prevrnuo. Poginule su 32 osobe. Tijela dvoje stradalih, Russella Rebella, 33-godišnjeg člana posade te ono 50-godišnje putnice Marije Grazije Trecarichi još niu pronađena. Kapetan broda Francesco Schettino je optužen za skretanje s kursa, kako bi impresionirao putnike, posadu i pozdravio lokalno stanovništvo. Protiv njega se trenutno vodi sudski postupak za višestruko ubojstvo te za bijeg s nasukanog broda, no Schettino ni godinu dana nakon tragedije nije preuzeo odgovornost. “kapetan kukavica”, kako su ga mediji prozvali, u intervjuu za talijansku La Stampu kazao je da je i on sam žrtva, jer su ga mediji prikazali gore nego Osamu bin Ladena.

20120113