Foto: Hrvatski sabor, Screenshot Youtube

Dogodilo se na današnji dan – 11. ožujka

1544.
– Rođen Torquato Tasso, talijanski pjesnik, autor čuvenog epa Oslobođeni Jeruzalem.

1702.
– U Londonu počelo tiskanje The Daily Couranta, prvih dnevnih novina na engleskom jeziku.

1712.
– Hrvatski sabor donio Hrvatsku pragmatičku sankciju, dokument kojom je Habsburškoj monarhiji priznato pravo nasljeđivanja hrvatsko-ugarskog kraljevskog prijestolja i ženskoj lozi dinastije.

1851.
– Po prvi je put izvedena Verdijeva opera Rigoletto, dok je njegova opera Don Carlos premijerno izvedena na isti dan 1867. godine.

1861.
– Američki građanski rat: Južne države usvojile Ustav.

1927.
– Rođen Himzo Polovina, legenda bh. sevdalinke.

1955.
– Umro Alexander Fleming, škotski mikrobiolog koji je otkrio penicilin.

1975.
– U Lisabonu je ugušena vojna pobuna. Pokušaj udara izvršile su padobranske jedinice koje su se poslije predale vlastima.

1976.
– Bivši američki predsjednik Richard Nixon priznao je kako je naredio Centralnoj obavještajnoj agenciji (CIA) da pokuša spriječiti dolazak Salvadorea Allendea na položaj predsjednika Čilea 1970. godine. CIA je odigrala značajnu ulogu i u rušenju Allendea, pomažući vojnu zavjeru s generalom Pinochetom na čelu.

1990.
– “Hrvatska se može zadovoljiti samo konfederalnim odnosima u Jugoslaviji, hrvatskom puškom o hrvatskom ramenu i hrvatskom lisnicom u hrvatskom džepu”, rezime je osnivačke skupštine ogranka Hrvatske demokratske zajednice u Šibeniku.

1993.
– Veleposlanik SAD u NATO-u Reginald Bartholomew imenovan za američkog izaslanika na Mirovnim pregovorima o BiH. Američki predsjednik Bill Clinton izjavio u Washingtonu da še se SAD aktivnije uključiti u mirovne pregovore o BiH, ali bez angažiranja svojih kopnenih trupa. Američki plan o BiH primljen u Moskvi sa zadovoljstvom, jer su SAD odustale od namjere bombardiranja iz zraka srpskih položaja i ukidanja embarga na uvoz oružja u BiH.

2002.
– Umro Franjo Kuharić, hrvatski kardinal. Rodio se 15. travnja 1919. kao najmlađe, trinaesto, dijete u siromašnoj ratarskoj obitelji u prigorskom selu Gornjem Pribiću u Općini Krašić. Teologiju je studirao u Zagrebu. Zaređen je za svećenika 15. srpnja 1945. Pri njegovu je zaređenju u zagrebačkoj katedrali nadbiskup Alojzije Stepinac mladim svećenicima izrekao poznatu rečenicu: “Šaljem vas u krvavu kupelj”. Dana 3. svibnja 1964. posvećen je za biskupa u zagrebačkoj katedrali, te određen za pomoćnog biskupa nadbiskupu dr Franji Šeperu. Kad je Šeper imenovan za prefekta Svete kongregacije za nauk vjere, u kolovozu 1969., imenovan je apostolskim administratorom Zagrebačke nadbiskupije, a 16. lipnja 1970. zagrebačkim nadbiskupom, te u rujnu iste godine predsjednikom Biskupske konferencije SFRJ. Godine 1970. dobio je počasni doktorat zagrebačkog sveučilišta. Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je kardinalom 1983. Moralni je autoritet za komunističke vlasti i u doba stjecanja hrvatske nezavisnosti. Podupirao je obranu Hrvatske pozivajući pritom na podržavanje moralnih načela.

2004.
– Teroristička organizacija Al-Qaida izvela je na današnji dan bombaške napade na madridsku željeznicu u kojima je poginulo 192, a ranjeno 2050 ljudi. Taj koordinirani napad najteži je teroristički zločin na području Europe.

2006.
– U pritvoru Haaškoga suda u Scheweningenu umro bivši srbijanski predsjednik Slobodan Milošević, kojem je trajalo suđenje za zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije

2011.
– Japanski grad Fukushimu pogodio katastrofalnim cunami s valovima visine do 10 metara, izazvan potresom koji se dogodio u Tihom oceanu, s epicentrom na dubini od 24,4 km. Zbog eksplozija i pregrijavanja u nuklearnim elektranama Fukushima 1 i Fukushima 2 u prefekturi Fukushima, evakuirano je preko 200.000 ljudi. Po nekim procjenama poginulo je čak 19.000 ljudi.

dd0311