NA DANAŠNJI DAN: Rim porazio Kartagu, osnovana legija stranaca, “rođen” Mickey Mouse

Foto: Picryl, Wikimedija, Pixabay

Dogodilo se na današnji dan – 10. ožujka

241. pr. Kr.
– Rim porazio Kartagu u bici kod Egatskih ostrva, čime je završen Prvi punski rat.

1391.
– Umro Tvrtko I. Kotromanić, bosanski ban od 1353. do 1377. godine, a zatim i prvi bosanski kralj. Bio je sin bosanskog bana Vladislava Kotromanića, dinastija Kotromanići, i Jelene Šubić, kćerke Jurja II. Šubića iz hrvatske vladarske obitelji Šubića, te unuk Stjepana I. Kotromanića i Jelisavete, kćerke srijemskog kralja Stefana Dragutina i Katarine, unuke Bele IV. (Stjepan I. je imao prvu ženu prije Jelisavete). Okrunjen za kralja Bosne 1377. godine u mjestu Mile (današnjim Arnautovićima), nedaleko od Visokog, u središnjoj Bosni. Osim kraljevske titule uzeo je i ime Stjepan, po prvom kršćanskom mučeniku Sv. Stjepanu kako bi se dodvorio Vatikanu. Tvrtko je okrunjen tzv. “sugubim” (dvostrukim) vijencem, odnosno bio je okrunjen za kralja Bosne (ta mu titula pripada od davnina, samim time što je Kotromanić) i za kralja Srbije (budući da mu je baka Jelisaveta Nemanjić i da drži neke srpske zemlje). Tvrtkova vojska pod zapovjedništvom Vlatka Vukovića Kosače 1388. god. dobija bitku kod Bileće protiv nadirućih osmanlijskih trupa. U boju na Kosovu njegova vojska sudjeluje je na strani kršćanskih saveznika. Poslije bitke Tvrtko pojačava pritisak na Dalmaciju, tako da su mu se 1390. godine pokorili gradovi Split, Trogir, Šibenik, te otoci Brač, Hvar i Korčula. U intitulaciji on se sada naziva i kraljem Raške, Bosne, Dalmacije, Hrvatske i Primorja. Tvrtko I. iznenada je preminuo 10. ožujka 1391. godine, i naslijedio ga je njegov rođak, Stjepan Dabiša.

1831.
– Francuski kralj Luj Filip osnovao je Legiju stranaca radi potpore rata u Alžiru, a kasnije “po potrebi” te su tako pripadnici Legije ratovali na brojnim ratištima diljem svijeta nerijetko se ističući hrabrošću i požrtvovnošću.

1915.
– Rođen Joža Horvat, hrvatski književnik, moreplovac i putopisac. Ostat će zapamćen i kao prvi Hrvat koji je, uz suprugu Renatu, sina Marka te Vladimira Hrlića, oplovio svijet na športskom jedrenjaku. Njegovo svjetski najpoznatije djelo je putopis “Besa – brodski dnevnik”, nastao na temelju zapisa s putovanja jedrenjakom Besa oko svijeta. Krajem 2005. godine objavio je memoare pod naslovom “Svjedok prolaznosti”, kao završno djelo u nizu njegovih izabranih djela. U toj je knjizi opisan cjelokupni životni put, od rođenja i dječaštva u Kotoribi, do odlaska u Zagreb pa u partizane, te poslijeratni period u kojem je Horvat zbog svojega djela “Ciguli-miguli” bio označen kao neprijatelj partije i nakratko uklonjen iz javnog života. No, ta ga je epizoda okrenula moru, i upravo su nakon njegovih plovidbi svijetom nastale njegove najbolje knjige. Nažalost, voda se kao element pokazala fatalnim za Horvata, uzela mu je oba sina.
Umro je u Zagreb 26. listopada 2012.

1926.
– Rođena je Višnja Stahuljak, hrvatska književnica.

1928.
– “Rođen” je Mickey Mouse, najslavniji junak crtanoga filma, kad se mladi 26-godišnji Walt Disney sjetio da bi nakon neuspješnih uzleta u svijet crtanoga filma mogao pokušati sreću s malim smiješnim mišem. Filmsku premijeru Mickey je doživio 15. ožujka iste godine u nijemom filmu “Lud za avionom”. No taj film, a ni sljedeći crtani film s Mickeyjem “Galopirajući Gaucho” nisu postigli zapaženiji uspjeh. No, Disney je odlučio ozvučiti treći Mickeyjev film “Parobrod Willy”, koji je prikazan 18. studenoga 1928. Mickey je oduševio publiku i mnogi taj dan, a ne 10. ožujka, slave kao njegov rođendan.

1945.
– Tri stotine američkih zrakoplova B-29 bombardiralo je japanski glavni grad Tokyo. Poginulo je više od 100.000 osoba.

1948.
– Šef čehoslovačke diplomacije Jan Masaryk, sin prvog predsjednika Čehoslovačke Tomaša Masaryka, izvršio samoubojstvo skočivši kroz prozor zgrade ministarstva u Pragu.

1957.
– Rođen Osama bin Laden, dugogodišnji vođa militantne organizacije Al-Qaeda.

1959.
– U Lhasi, glavnom gradu Tibeta, izbila pobuna protiv kineske vlasti. Nakon višednevnih uličnih borbi Kinezi su ugušili pobunu, a Dalaj-lama je izbjegao u Indiju.

1974.
– Japanski poručnik Hiro Onade predao se filipinskim vlastima nakon što je dvadeset i devet godina proveo u džungli jer nije dobio naređenje o povlačenju i obavijest o prestanku rata između Amerike i Japana.

1977.
– Astronomi James L. Elliot, Edward W. Dunham i Douglas J. Mink 1977. godine otkrili su Uranove prstenove. Iako je i 200 godina ranije bilo svjedočanstava o zamjećivanju prstenova vjeruje se kako s teleskopima iz tog vremena oni nisu mogli biti viđeni. Uranovi prstenovi su većinom tanki i sastavljeni od tijela promjera od 0,2 do 20 metara, a 2008. godine utvrđeno je kako ih ima trinaest.

1991.
Predsjedništvo SFRJ angažiralo JNA protiv demonstranata u Beogradu bez predstavnika Hrvatske i Slovenije – Stipe Mesića i Janeza Drnovšeka – koji se nisu složili s upotrebom armije u smirivanje nemira u Beogradu.

1993.
– Hrvatski Crveni križ vodi kao nestale u Hrvatskoj 13.788 osoba.
– Visoka povjerenica UN za izbjeglice Sadako Ogata izjavila u New Yorku da se u BiH nastavljaju ubijanja, mučenja, masakri i silovanja kao dio smišljene politike etničkog čišćenja.

1995.
– Politička uprava Ministarstva Obrane HR Herceg Bosne priopćila da su pripadnici Armije BiH 9. ožujka u 1,20 sati u Bihaću uhitili general-bojnika Vladu Šantića, zapovjednika postrojbi Hrvatskog vijeća obrane na tom području.

dd0310