Legendarni skladatelj Dušan Šarac dobitnik Porina za životno djelo

Foto: Croatia Records

Dušan Šarac, skladatelj, aranžer, dirigent, producent, umjetnički direktor Festivala dalmatinskih klapa u Omišu i osnivač Dalmatinske šansone u Šibeniku, jedan je od ovogodišnjih dobitnika Porina za životno djelo.

Legendarni Šibenčanin čije smo dvije velike obljetnice, osamdeseti rođendan i šezdeset godina umjetničkog rada, obilježili prošle godine napisao je preko osamsto skladbi, a pjesme s njegovim potpisom obilježile su karijere velikana glazbe poput Miše Kovača, Tomislava Ivčića, Meri Cetinić, Mile Hrnića, Ive Pattiere i mnogih klapa, pogotovo Klape Šibenik.

Diskografsko iskustvo brusio je kao glazbeni urednik u diskografskim kućama Suzy (1975. – 1985.) i Jugoton, kasnije Croatia Records (1985. – 1997). Skladanjem se intenzivnije počeo baviti krajem šezdesetih. Godine 1974. Mišo Kovač i friško oformljena klapa Šibenik (1971.) snimaju album “Oj ti dušo, duše moje” u Šarčevoj organizaciji koji je album potpisao kao aranžer, dirigent i producent.

“Šarac je jedini autor koji s tri harmonije stvori pravu klapsku pjesmu. Smatram ga autohtonim autorom mnogih pjesama, bez obzira da li su za klape ili za estradne potrebe”, rekao je svojedobno Pero Gotovac, skladatelj i jedan od najzaslužnijih pojedinaca hrvatske glazbene industrije.

Šarčeve skladbe priskrbile su izvođačima brojna priznanja, tijekom vremena postale su i nezaobilazni evergreeni, neke čak toliko da se smatraju tradicionalnima.

“Dobra ti večer mati moja”, “Maslina je neobrana”, “Budi noćas mirno more”, “Dalmacija u mom oku”, šibenska himna “Šibenska balada”, te omiška “Na omiškoj stini” neke su od njegovih pjesama zbog kojih će zauvijek ostati jedan od najznačajnijih skladatelja. Croatia Records objavila je dva albuma s njegovim pjesmama, dvostruke kompilacije “Gold Collection” i “Sve moje šibenske šansone”. U predgovoru ove posljednje objavljene, povodom njegovih jubileja, prof. Božo Mimica je između ostalog napisao:

“Čovjek je univerzalna pojava, ima ljudi, a i drugih ljudi, ali malo je posebnih kao Dušan Šarac – čovjek koji pripada svom Šibeniku, svom vremenu, a opet je svoj. Davao je sebe, inspirirao se okružjem u kojem je i sam uživao, stvarao svojim osebujnim glazbenim talentom.”

Klapa Maslina – Maslina je neobrana (Official lyric video)