Letovi otkazani, Pleso u štrajku

U zagrebačkoj Zračnoj danas u 10 počinje prva faza štrajka u kojoj će biti obustavljen sav komercijalni promet i trajat će do petka, 22. studenog, u 24 sata, objavili su predstavnici koordinacije sindikata Zračne luke Zagreb (ZLZ). Organizatori očekuju odaziv na štrajk veći od 90 posto, javlja HRT.

pleso

Otkazano je svih 60 letova. Svi putnici koji su danas trebali letjeti iz Zagreba, na svoja će odredišta moći stići, ali iz zračnih luka Split, Ljubljana, Graz. Avioprijevoznici su organizirali autobuse kojima će tijekom dana putnike prevoziti u alternativne zračne luke. Putnicima koji se ne žele voziti autobusima ostaju još neke mogućnosti: ako odustanu od putovanja moći će dobiti povrat novca za neiskorištenu kartu ili tu kartu mogu zamijeniti za neki drugi let u organizaciji iste aviokompanije. To vrijedi za danas.

U petak bi se red letenja u zagrebačkoj zračnoj luci trebao normalizirati, ali ne zadugo – jer je novi štrajk najavljen za utorak, 26. studenoga.

Razlog štrajka je neprovođenje odredaba Zakona o radu i Kolektivnog ugovora koji utvrđuje obveze poslodavca prije i nakon primopredaje poduzeća koncesionaru, francuskom ZAIC-u, koji provodi Ugovor o koncesiji ZLZ.