Što građani misle o bijelom štrajku u pravosuđu? Rezultati istraživanja mnoge će iznenaditi!

Foto: Pixabay

Ovomjesečni se HRejting bavio i stanjem u pravosuđu. Štrajk, prema istraživanju, ne podržava gotovo 65 % ispitanika, a četvrtina ih podržava ovakvu situaciju.

Rezultate Hrejtinga o stanju u pravosuđu u središnjem je Dnevniku HTV-a predstavio novinar Branko Nađvinski.

“Građani, ponajprije oni kojima su sudski postupci u tijeku, pozorno prate situaciju vezanu uz štrajk sudaca. Sudaca koji ne odustaju od svojih zahtjeva te čekaju ponudu Vlade koja im je prihvatljiva”, rekao je.

Štrajk, prema istraživanju Promocije Plus, ne podržava gotovo 65 % ispitanika. Četvrtina ispitanih podržava ovakvu situaciju koja za posljedicu, prema Ministarstvu pravosuđa, ima 21 % otkazanih ročišta, dok 10% ispitanika ne zna kako se postaviti prema bijelom štrajku sudaca.

Od velike većine koja ne podržava štrajk, njih 28 % smatra da razloga za njega nema – ponajprije zato što suci već sada imaju velike plaće. Gotovo 25% navodi da slabo i sporo rade te donose loše odluke, a 23 % ocjenjuje da suci traže veće plaće, a ne govore o povećanju učinkovitosti.

Kod približno 11 % prevladava mišljenje da štrajk ugrožava građane i njihova prava. Samo malo manji postotak ispitanih, njih 7,3 %, šalje poruku da nije u redu da suci postavljaju ultimatume i ucjenjuju.

Istraživanje je pokazalo da 5,5 % građana ne podržava štrajk koji ulazi u drugi tjedan, no nemaju odgovora zašto.

Istraživanje je na uzorku od tisuću ispitanika, uz mogućnost pogreške +/- 3,04% i razinu pouzdanosti od 95 % provedeno od 24. do 26. siječnja.