Veliki uspjeh hrvatskih programera, sklopili milijunski posao s Napsterom

Zagrebačka firma Pet minuta izrađivat će mobilne aplikacije za Rhapsody, odnosno za njihovu streaming platformu Napster. Hrvatski će softverski inženjeri za Napster proizvoditi aplikacije koje će raditi na Androidu i Appleovom iOS-u. Već u prvoj godini ova će suradnja firmi Pet minuta, kako je za Indeks.hr potvrdio direktor Luka Abrus, donijeti oko milijun dolara prihoda. Ugovor s Rhapsodyjem u budućnosti će, očekuje Abrus, biti još isplativiji.

petminutaprogrameri625

Rezultati se, kaže Abrus, već sada vide. “Prvi rezultati i aplikacije na kojima smo radili su već dostupne, a redovnim tempom predstavljaju se nove verzije s dodatnim funkcionalnostima”, rekao nam je Abrus.

Rhapsody je online servis za streamanje glazbe, osnovan još 2001. godine. Ispočetka su njihove usluge bile dostupne samo u SAD-u, a na europsko tržište ušli su nakon što su 2011. preuzeli poznati brend Napster.

Nešto stariji korisnici interneta Napstera se vjerojatno sjećaju kao pionira peer2peer razmijene pjesama i kompanije koja je zadavala velike glavobolje izdavačkim kućama. Profil Napstera u međuvremenu se drastično promijenio. Danas, pod Rhapsodyjem, Napster svojim pretplatnicima nudi streamanje glazbe za nekoliko eura mjesečno.

U srpnju ove godine Rhapsody je omogućio korištenje servisa Napster u 15 europskih zemalja (u Hrvatskoj još nisu dostupni), a uslijedila je i integracija usluge s brojnim vodećim mobilnim operaterima diljem Europe. Jedan od glavnih pokretača rasta za Rhapsody i širenja Napstera je veliki rast tržišta aplikacija za pametne telefone i tablete.

Strateškog partnera za razvoj mobilnih aplikacija za sve platforme Rhapsody je pronašao u Pet minuta, uspješnoj hrvatskoj tvrtki koja se specijalizirala na tržištu mobilnih aplikacija i svoje je poslovanje okrenula globalnom tržištu. Svojim korisnicima Rhapsody omogućava neograničen pristup kolekciji s više od 20 milijuna pjesama.

Firma Pet minuta, osnovana u Zagrebu 2007. godine, iza sebe već ima bogato iskustvo u razvoju zahtjevnih mobilnih aplikacija i serverskih rješenja namijenjenih distribuciji glazbe. S inozemnim kompanijama surađivali su već i ranije, te su njihove reference bile dovoljno impresivne da ih Rhapsody angažira kao strateškog partnera.

Urede osim u Zagrebu imaju i u Osijeku i New Yorku. Trenutno Pet minuta zapošljava oko 60 ljudi, a zbog ugovora s Rhapsodyjem najavljuju i otvaranje novih radnih mjesta.