Prijeti li štrajk u Zagrebačkom holdingu? Bez kojih usluga građani ostaju, ako dođe do štrajka?

Foto: Screenshot Facebook

Nakon prošlotjednog štrajka u zagrebačkoj Čistoći, hoće li biti i generalnog štrajka u Zagrebačkom holdingu? Pregovori predstavnika sindikata i Uprave Holdinga zasad nisu dali rezultata.

Pomirba nije postignuta, pa ni dogovor o povećanju plaća za svih 7000 radnika. Ako se ne dogovore do sutra, stječu se uvjeti za generalni štrajk. Kako bi izgledao taj štrajk? Bez kojih bi usluga ostao Zagreb? Hoće li se u slučaju dogovora povećati cijene usluga i opet sve prelomiti preko leđa građana? Postaje li metropola sve skuplja za život?

O tome su govorili u HTV-ovoj emisiji Otvoreno, urednika i voditelja Damira Smrtića, Dražen Jović, predsjednik Sindikata Zagrebačkog holdinga – ZET Zagreb, Damir Bakić, zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini (Možemo!), Slavko Kojić, predsjednik Bandić Milan 365 Stranke rada i solidarnosti i Mislav Herman, predsjednik zagrebačkog HDZ-a.

Jović naglašava kako cijeli proces pregovora u Zagrebačkom holdingu traje od studenog prošle godine. Nakon što se vidjelo krajem prosinca da se pregovori kako kaže, ne vode u dobroj vjeri, sindikati su pokrenuli proceduru mirenja.

– Intenzivno se vode pregovori sa Zagrebačkim holdingom oko svih otvorenih pitanja. Sindikati su rekli kako žele da se pregovori okončaju do 31.siječnja ove godine, govori, te dodaje kako su doneseni nakon pregovora određeni zaključci, ali da se i sutra nastavlja procedura mirenja.

Na pitanje ima li pomaka u pregovorima u zadnja 4 dana, Jović je rekao kako ih ima, te je naglasio kako je u pregovorima sutra „dan D” i oni kreću u 17 sati.

Bakić je rekao kako pomaka u pregovorima ima i nada se da će se sutra ovaj proces okončati.

– Mi imamo važeći kolektivni ugovor koji vrijedi do konca 2023. godine, a to znači da ga uprava Holdinga u cijelosti poštuje. Pregovorima koncem prošle godine pristupilo se s pozicije inflatornih kretanja i poskupljenja troškova života. Predmet pregovora je bio povećanje dodataka na plaće. Premda do sveobuhvatnog dogovora tada nije došlo, uprava Holdinga je odlučila jednostrano podići primanja najugroženijih skupina radnika za 13,5 posto, istaknuo je.

Dodaje kako su pregovori nastavljeni i prošireni. Paket o kojem se raspravlja ne odnosi samo na povećanje osnovice, već se odnosi i na povećanje dodataka na plaću, na neoporeziva davanja te na korekciju koeficijenata.

Jović je replicirao te rekao kako je Holding dugo odbijao pomisao da se krene pregovarati.

– Kada smo u studenom krenuli u pregovore nije bilo nikakvih naznaka dogovora, naglasio je.

Kojić smatra da je do ove situacije došlo dolaskom nove vlasti, kako kaže, „paranoičnih aktivista” koji u maniri dezorijentiranih diletanata pokušavaju vladati gradom.

– Radi se o ljudima koji su neupućeni i ne znaju rukovoditi Gradom Zagrebom. Radnici traže ono što im pripada, rekao je i dodao da za povećanje radnika ima novaca.

– Kada lijevo orijentirani i zeleni političari nakon što otpuste 700 ljudi kažu da ih srce boli, smatram da je to licemjerno, istaknuo je.

Bakić je rekao kako je ovo što je rekao Kojić bestidno.

– Ono što smo mi dobili od bivše vlasti koju je on predstavljao sa žetončićima, bilo 5 milijardi kuna, devastirana kadrovska struktura, tehnološki park i bezbroj problema, naglasio je.

Dodaje kako je nova vlast naslijedila više od 700 savjetnika, pomoćnika savjetnika i doslovce izmišljenih radnih mjesta.

– Nemojmo patiti od amnezije kada se moramo prisjetiti na koji se način u Holdingu kadroviralo i na koji način se zapošljavalo i to na koje pozicije, istaknuo je Bakić.

Herman govori kako HDZ već zadnje dvije godine gleda neka „gašenja požara”. Kako kaže, jedno je aktivizam, drugo su prosvjedi , a treće je odgovorno vođenje sustava kao što je Grad Zagreb.

– Gradonačelnik Tomašević je pokazao kako nema vizije niti potrebnog znanja za vođenje grada. Ono što gradonačelnik naziva restrukturiranje, možemo svesti pod jedan nazivnik, a to su otkazi. Uručeno je 700 otkaza bez prethodno provedene sistematizacije, rekao je.

Postavio je pitanje što će se dogoditi kada se svi ti radnici vrate s pravomoćnim presudama.