Kupovao igraću konzolu pa ostao bez 600 eura, policija savjetuje kako izbjeći prijevare na internetu

Ilustracija | Foto: Freepik

Zaprimljena je još jedna prijava kaznenog djela “računalna prijevara”. Ovoga puta neoprezni građanin je ostao bez 600 eura, priopćila je Policijska uprava splitsko-dalmatinska.

Naime, oštećeni je preko internetskog oglasnika pronašao oglas za kupnju igraće konzole te je kontaktirao “prodavatelja”. Potom je zaprimio poruku s linkom i slijedeći daljnje upute u predviđene rubrike upisao je svoje osobne i bankovne podatke, nakon čega je primijetio da mu je s računa skinuto 600 eura.

Među evidentiranim kaznenim djelima računalne prijevare u prošloj godini, najviše je bilo phishing prijevara.

Prevaranti u vrlo kratkom roku od objavljivanja oglasa kontaktiraju žrtvu i dogovaraju kupnju i dostavu predmeta koji se prodaje. S žrtvama uspostavljaju kontakt preko popularne mobilne aplikacije za komunikaciju te im u poruci šalju poveznicu na internetsku stranicu koja je vjerna kopija neke od poznatih dostavljačkih službi u Hrvatskoj. Upute prodavatelja odnosno žrtvu da unese podatke koji se traže na internetskoj stranici, navodno radi potrebe izvršavanja uplate na njihov račun i dostavljanja paketa.

Krajnji cilj prevaranata je prikupiti podatke bankovne kartice žrtve koji su potrebni za izvršavanje isplate s računa prodavatelja. Naime, broj kartice i CVV broj (drugi naziv je CVC, troznamenkasti kod na poleđini kartice) koji se traže da žrtva unese na krivotvorenoj internetskoj stranici na koju je došla putem poveznice koju je poslao počinitelj, čim ih žrtva unese postaju vidljivi počinitelju koji ih odmah koristi u legalnoj aplikaciji (internet bankarstvo ili servis za plaćanje na internetu) s ciljem da prisvoji njezin novac. To se najčešće čini kupnjom kriptovaluta ili transferom novca na drugi bankovni račun koji je u pravilu u inozemstvu.

Počinitelji ovdje vješto koriste neznanje ili zbunjenost žrtve oko procesa uplate odnosno isplate sredstava s računa.

Prilikom uplate na račun, potrebni podaci su IBAN broj računa, dok su za terećenje računa potrebni broj bankovne kartice i sigurnosni kod, a ponekad i dodatna autorizacija ako se radi o 3D sigurnosnoj provjeri, podsjeća Policijska uprava splitsko-dalmatinska.

Policija na kraju savjetuje:
1. Ako nešto prodajete, za uplatu na vaš račun kupcu je dovoljno poslati samo IBAN broj i vaše ime i prezime a nikako CVC/CVV kod( kod za verifikaciju koji se nalazi na poleđini kartice, a koji se koristi kod internetskih plaćanja)
2. Nemojte dijeliti kartični pin ili lozinku za online bankarstvo. Ne šaljite novac na neki nepoznat račun bez prethodne provjere a ako mislite da se radi o lažnom pozivu za uplatu prijavite svojoj banci.