Konferencija u hotelu “Esplanada”: Kako do sredstava iz fondova EU-a?

U hotelu Esplanada danas je započela dvodnevna Prva godišnja razvojno – financijska konferencija “Financiranje projekata društvenog i gospodarskog razvoja Hrvatske iz fondova EU”, na kojoj će sudjelovati preko 100 predavača sa nacionalne i lokalne scene Republike Hrvatske.

konferencija

Ovakve konferencije izvrstan su način za upoznavanje s mogućnostima proširivanja baza znanja koje se nude za iskorištavanje fondova EU, ali i kako bi se dobila slika potencijalnih mogućnosti i problema, rekla je zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba koja obnaša dužnost gradonačelnika dr.sc. Sandra Švaljek u izlaganju na uvodnom panelu.

“ESI fondovi ne mogu riješiti goruće hrvatske socijalne i gospodarske probleme, ali u značajnoj mjeri mogu doprinijeti njihovomu rješavanju. Bespovratna sredstva imat će željeni učinak samo ako se koriste u skladu s već prepoznatim i specifičnim potrebama korisnika. U Gradu Zagrebu je to za potrebe građana, socijalnih, obrazovnih i zdravstvenih ustanova, trgovačkih društava i poduzetnika, a sve s ciljem podizanja razine njihovih usluga. Veliki projekti na kojima se u Gradu radi su modernizacija sustava vodoopskrbe i odvodnje te Centar za gospodarenje otpadom. Od manjih projekata izdvajamo Tehnološki park, sljemensku žičaru koju su građani istaknuli kao prioritetni te niz onih iz sfere prometa i energetske učinkovitosti”, istaknula je zamjenica Švaljek.

Prema njezinim riječima, svi ti projekti su dugoročni i složeni, obvezuju na odgovornost, nepristranost te često nadilaze mandat nacionalne ili lokalne vlasti. Iako će zasluge za pozitivan učinak korištenja ovih sredstava vjerojatno preuzeti naši nasljednici, mi imamo odgovornost i obvezu uložiti maksimalan napor da te dugoročne razvojne projekte započnemo već danas, dodala je.

Zaželjevši svima uspješan rad u ova dva dana te izražavajući nadu kako će ovakva događanja postati redovita i učestala praksa, zamjenica je na kraju izlaganja zaključila: “Bliska suradnja na nacionalnoj i lokalnoj razini ključna je za rješavanje ekonomskih, okolišnih, demografskih i društvenih problema. Ovaj skup je zdrav temelj za uspješno korištenje bespovratnih sredstava EU kao vrijedne poluge u podizanju ekonomskoga i socijalnog statusa Hrvatske.”

Osim zamjenice gradonačelnika, na svečanome otvorenju Konferencije prisutnima su se obratili voditelj predstavništva Europske komisije u RH Branko Baričević te izvršna direktorica tvrtke Razbor Mirjana Samardžić Novoselec.

Nakon njih, u ime pokrovitelja konferencije, glavne poruke su iznijeli predsjednik Hrvatske zajednice županija, župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić, predsjednik Udruge gradova u RH, gradonačelnik Grada Zaprešića Željko Turk i dopredsjednik Udruge općina, načelnik Općine Jasenice Martin Baričević.

Razvojno-financijsku konferenciju organizira tvrtka Filipović s poslovno-stručnim partnerom, tvrtkom Razbor.