Širi se Eduroam mreža, za sve sudionike Univerzijade osiguran besplatan internet

Ususret Europskim sveučilišnim igrama Zagreb-Rijeka 2016., od sredine siječnja u Zagrebu je, na javnim gradskim lokacijama, članovima akademske zajednice dostupna Eduroam mreža.

eduroam

Riječ je o bežičnoj internetskoj mreži koja je već dostupna svim zagrebačkim sveučilištarcima u matičnim visokoškolskim ustanovama, a za čije je proširenje na dodatne “access pointove” u Zagrebu, infrastrukturu na korištenje ustupio Grad. Projekt su, uz zamjenicu gradonačelnika Grada Zagreba koja obnaša dužnost gradonačelnika dr. sc. Sandru Švaljek, predstavili i glavni tajnik Europskih sveučilišnih igara Zagreb-Rijeka 2016. Marko Žunić, zatim ravnatelj Sveučilišnog računarskog centra – Srce Zoran Bekić te pomoćnik ravnatelja za informacijsku i posredničku infrastrukturu Miroslav Milinović.

Marko Žunić, glavni tajnik Europskih sveučilišnih igara, istaknuo je važnost nadolazećeg sportskog susreta, dodavši da se svakodnevno radi na što boljoj organizaciji, što ovaj projekt i dokazuje, dok je ravnatelj Sveučilišnog računarskog centra Zoran Bekić zahvalio Gradu Zagrebu na prepoznavanju inicijative: “Ovime Zagreb postaje ozbiljan i prepoznatljiv član globalne mreže koja funkcionira u 44 zemlje na preko 10.000 lokacija.”

Dodao je i da su dosad “access pointovi” uglavnom bili vezani uz akademske ustanove, no ovim iskorakom, Zagreb je omogućio spajanje na Internet pod istim uvjetima te s jednakom kvalitetom usluge i na javnim lokacijama.

U ime tima koji je radio na implementaciji Eduroama, kao usluge koja akademskim građanima omogućuje korištenje bežične internetske veze na isti način kao kod kuće, ma gdje god se nalazili, govorio je pomoćnik ravnatelja za informacijsku i posredničku infrastrukturu Miroslav Milinović, posebno istaknuvši kako je sama ideja predstavljena prije desetak godina na međunarodnoj konferenciji održanoj upravo u Zagrebu.

Izrazivši zadovoljstvo ovim projektom, ali i činjenicom kako se sve više širi svijest o Igrama koje će se u Zagrebu i Rijeci održati sljedeće godine, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba koja obnaša dužnost gradonačelnika dr. sc. Sandra Švaljek najavila je i nove “access pointove” za javni besplatni bežični Internet, koji već gotovo dvije godine postoji u centru Zagreba.

Tako će se uskoro Zagrepčani i brojni turisti, ali i pet do šest tisuća stranaca koliko ih se očekuje u gradu u vrijeme Sveučilišnih igara sljedeće godine, moći spojiti na wifi i na Trgu sv. Marka, Trgu Katarine Zrinske, Tomislavcu, Kvatriću…

U konačnici, bit će 59 pristupnih točaka, s kojih će biti moguće lako i konforno povezivanje na Eduroam mrežu, a koje će Zagrepčani nastaviti koristiti i nakon završetka Igara.