Invalidi sami provode EU-projekte, a imaju i vlastitu čokolateriju

Invalidi sami provode EU-projekte, a imaju i vlastitu čokolateriju
Foto: Press

Udruga osoba s invaliditetom Križevci (UIK) predstavila je u ponedjeljak u Križevcima projekt pod nazivom “Usluga osobne asistencije III” koji se 100 posto financira bespovratnim sredstvima u iznosu od 2.453.550.73 kuna iz Europskog socijalnog fonda (ESF) u narednih 30 mjeseci, a bila je to prilika i za prisjećanje na neke ranije uspješne projekte UIK-a.

Predsjednik UIK-a Petar Gatarić kazao je da ovaj projekt, čija ciljana skupina predstavlja 16 korisnika, a za ispunjenje cilja projekta planirano je zapošljavanje 15 osobnih asistenata, i na taj način pruža preduvjete za neovisan život osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta i osobama s intelektualnim teškoćama i mentalnim oštećenjima.

Dodao je UIK ima višegodišnje iskustvo u provedbi projekata i programa financiranih iz europskih i nacionalnih fondova. Do sada je bila nositelj na tri EU projekta, a u četiri EU projekta je sudjelovala u svojstvu partnera te je na jednom EU projektu naša Udruga invalida bila suradnik.

Invalidi sami provode EU-projekte, a imaju i vlastitu čokolateriju
Foto: Press

Saborski zastupnik iz Križevaca i počasni predsjednik UIK-a Branko Hrg kazao je da Grad Križevci može biti ponosan na svoju Udrugu invalida, koja je osnovana još 1999. godine, a koja je u Gradu na prvom mjestu, ali i među prvima u Hrvatskoj, počela uključivati invalide u svakodnevni život jer je prvi put već 2008. godine aplicirala za sredstva namjenjena osobnim asistentima, kojih do tada nije bilo.

Nadalje, kaže Hrg, naša Udruga invilida je incirila niz aktivnosti, od smanjenja barijera za invalide u gradu do niza projekata, a imali su budžet na temelju vlastitih projekata koji su sami pripremali, veći nego neke općine u našoj okolici. Uz to, sadašnji vodstvo UIK-a je inciralo i realiziralo projekt čokolaterije (Hedona).

Invalidi sami provode EU-projekte, a imaju i vlastitu čokolateriju
Foto: Press

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Križevcima Sanja Jakopović kazala je da provedba ovakvih projekta pokazuje da se mogu kvalitetno socijalno uključiti u društvo i unaprijediti kvalitetu života osoba s najtežom vrstom i stupnjem invalditeta, osoba s intelektulanim teškoćama i mentalnim oštećenjima kroz daljnje omogućavanje usluge osobne asistencije.

Kako se čulo, Izvješće o osobama s invaliditetom u RH navodi kako u Hrvatskoj živi 511.850 tisuća osoba s invaliditetom. Promatrajaći s aspekta regionalne razine, u Koprivničko-križevačkoj, Virovitičko-podravskoj i Zagrebačkoj županiji, te Gradu Zagrebu, osobe s invaliditetom čine prosječno oko 10 posto ukupnog stanovništva.

Specifičnost osobne asistencije u odnosu na druge oblike skrbi ili njege u tome je da osoba kojoj se pomaže samostalno odlučuje o sadržaju posla i načina na koji asistent obavlja posao (trajanje, učestalost i sl.).

Očekivani rezultati projekta: sprječavanje institucionalizacije, unaprjeđenje kvalitete života korisnika, uključivanje korisnika u aktivnosti kvalitetnog provođenja slobodnog vremena.

Ovim projektima provodile su se aktivnosti koje su izravno doprinosile dobrobiti zajednice i njenim članovima koji su u nepovoljnom položaju. Projektom su se pružale potpore neovisnom življenju što uključuje: pravo na izbor, donošenje odluka, kontrolu vlastitog življenja, odgovornost za donošenje odluka i pravo na pogrešku.

U III fazi realiziranjem zadanih ciljeva i planiranih projektnih aktivnosti uspostaviti će se financijska, institucionalna, politička i okolišna održivost rezultata projekta.

Projekt ima u sebi ugrađenu i komponentu ekološke održivosti, odnosno ‘zelenih aktivnosti’ obzirom da doprinosi održivom razvoju i zaštiti okoliša na način da će se dio edukacijskih materijala biti u elektronskom obliku prikladnim za e-učenje, odnosno učenje na duljinu te na taj način smanjiti korištenje vozila. (M. Petković)