Klimava teorija: Britanci ipak nisu otkrili izvanzemaljce!

Britanski znanstvenici sa sveučilišta u Sheffieldu u novom broju časopisa Journal of Cosmology objavili su kako su otkrili izvanzemaljski život.

organizam-iz-svemira-630

Profesor Milton Wainwright na visinu od 27 kilometara lansirao je posebno opremljen balon koji se na Zemlju vratio noseći sa sobom biološke organizme koji su, vjeruju znanstvenici, mogli doći jedino iz svemira, objavio je portal Index.hr.

“Prema informacijama koje imamo, znamo da je riječ o organizmima iz svemira, a ne postoji mehanizam uz pomoć kojih bi se ovi oblici života mogli pronaći na toj visini”, rekao je Wainwright dodavši kako je organizme u svemir mogla lansirati jedino erupcija vulkana, a toliko snažnih erupcija nije bilo u posljednjih pet godina.

“Naš je zaključak da život neprestano dolazi na Zemlju iz svemira. Život nije ograničen na ovaj planet i zasigurno nije nastao na ovom planetu”, rekao je profesor.

Ipak, postoje u znanstvenim krugovima ozbiljne sumnje u ovo otkriće, o čemu danas piše Tportal, ističući da i sami autori priznaju da bi princip Occamove britve (najuvjerljivijeg i najjednostavnijeg rješenja) primijenjen u ovom slučaju išao u prilog ideji da su dijatomeje stigle sa Zemlje.

Također priznaju da uz vulkane postoje i alternativne mogućnosti za njihovo putovanje – primjerice munje koje se kreću uvis. Mehanizmom elektroforeze, odnosno kretanja čestica kroz fluid zahvaljujući električnom polju, dijatomeje su mogle stići na velike visine.

“Takve pojave munja koje idu prema gore od oblaka prema stratosferi poznate su u meteorologiji. One sa sobom mogu ponijeti male čestice na velike visine”, rekla je za Tportal meteorologinja dr. sc. Nataša Strelec Mahović iz DHMZ-a.

Kada se u obzir uzme i činjenica da Zemlja obiluje dijatomejama – ima ih oko 100.000 vrsta, a mogu se u velikim brojevima naći i u vodi i na kopnu, nije jasno zašto ih ne bi moglo biti u stratosferi. Zanimljivo je da autori pod snimkom u svojem radu pišu da bi njihova alga mogla pripadati vrsti alge koja je poznata kao Nitzschia.

Konačno u cijeloj priči treba uzeti u obzir još dvije činjenice. Kao prvo časopis Journal of Cosmology u ozbiljnim znanstvenim krugovima nema veliki kredibilitet, a poznat je po upornom, ali nedovoljno uvjerljivom promicanju ideje panspermije – koncepta prema kojem je život na Zemlju stigao iz svemira. NASA-in inženjer Richard B. Hoover, jedan od suradnika časopisa, 2011. je dobio nagradu Pigasus za pseudoznanost i šarlatanstvo za svoje brojne tvrdnje da je otkrio dokaze o postojanju mikroskopskog života u meteoritima.

Chandra Wickramasinghe je pak poznat kao jedan od utemeljitelja teorije panspermije. U svibnju 2003. ugledni časopis Lancet objavio je pismo Wickramasinghea, koje su supotpisali Milton Wainwright i Jayant Narlikar u kojem je predstavljena hipoteza da je i virus SARS-a stigao iz svemira, a ne od peradi. Lancet je kasnije objavio čak tri rada koji su pokazali da njihova hipoteza nije utemeljena na dokazima.

Naravno, ideja da je život došao na Zemlju iz svemira, na meteoritima, u svojoj biti nije nebulozna, naprotiv. No stručnjaci ističu da bi se svaka tvrdnja da je ona potvrđena trebala temeljiti na jakim, nedvojbenim argumentima koji ne bi ostavljali obilje alternativnih mogućnosti.

Ovo mišljenje dijeli i hrvatski astrofizičar dr. sc. Dario Hrupec s Instituta Ruđer Bošković.

“Prema slaboj kvaliteti izvornog članka i lošoj reputaciji časopisa u kojem je on prihvaćen, može se zaključiti da je vrlo vjerojatno riječ o tome da su autori toliko zaljubljeni u svoju hipotezu panspermije da se jako nekritički odnose prema rezultatima svojih opažanja”, rekao je dr. Hrupec ta Tportal te dodao: “Ideja da je život na Zemlju došao iz svemira zanimljiva je i legitimna pretpostavka koju vrijedi istraživati. No ovakvi radovi, rekao bih, samo diskreditiraju astrobiološku struku”.