Švicarci grade svemirski centar u Lici, prvi letovi 2019. godine!?

Uz sunce i more u Hrvatskoj bismo već za četiri godine turistima mogli nuditi i letove u svemir, a Lika bi mogla postati hrvatski Cape Canaveral.

svemir_letjelica

Tako bi se po uzoru na svjetske velesile u Udbini uskoro trebao graditi svemirski istraživački centar. U to Hrvatska neće uložiti ni lipu jer sve su to planovi švedske tvrtke koja za početak traži hrvatske partnere za razvoj i proizvodnju dijelova za satelite.

Hrvatskoj podružnici švicarske kompanije Swiss Space Systems (S3) jedan od osnovnih ciljeva idućih godina bit će izgradnja svemirske luke u Hrvatskoj, projekt koji bi našu zemlju trebao pozicionirati kao jednu od strateških zemalja u području istraživanja svemira i komercijalnih lansiranja u orbitu, istaknuto je na predstavljanju podružnice u Zagrebu.

Prvi letovi za svemir iz Hrvatske bi trebali krenuti već 2019. godine, a prve aktivnosti hrvatske podružnice bit će vezane uz ZeroG letove bestežinskog stanja, koji bi se mogli početi provoditi u prvoj polovini 2016. Za sljedeću fazu aktivnosti, poput lansiranja satelita kao i suborbitalne putničke letove, nužna je gradnja svemirske luke, rečeno je na predstavljanju u hotelu Esplanade.

“Prvi komercijalni ZeroG letovi mogli bi se početi organizirati u zagrebačkoj zračnoj luci Pleso, a ako se počne graditi svemirska luka u Udbini, kao potencijalnoj lokaciji, Hrvatska će postati baza za razvoj i proizvodnju gornje komponente sustava za lansiranje satelita”, kazao je Slobodan Danko Bosanac, voditelj projekta S3 Hrvatska.

Napomenuo je da bi se tada pozornost posvetila i ulaganjima u obrazovne i istraživačke aktivnosti koje se tiču proučavanja svemira.

“Hrvatsko Ministarstvo obrane dalo je načelnu suglasnost za koncesiju, međutim, potrebno je odobrenje vlade, parlamenta i drugo”, kazao je Bosanac te napomenuo da bi se projekt financirao iz europskih fondova i privatnim kapitalom.

Švicarska kompanija S3, s proračunom od 250 milijuna eura, ima program korištenja letjelica za tzv. podorbitalne letove za lansiranje satelita, ali i za prijevoz putnika. Malenu letjelicu Airbusom planiraju podignuti na visinu na kojoj bi se odvojila i poletjela do 80 kilometara uvis te odande izbacila satelit u orbitu. Slanje satelita tako bi bilo četiri puta jeftinije nego danas.