Express Sojuz: Do svemirske postaje za samo šest sati leta

Ruska kapsula Sojuz s tročlanom međunarodnom ekipom astronauta uspješno se u srijedu spojila s Međunarodnom svemirskom postajom, nakon “expres” leta koji je trajano manje od šest sati.

sojuz

Sojuz, s tri astronauta, Rusom Fjodorom Jurčihinom, Talijanom Lucom Parmitanom i Amerikankom Karen Nyberg, poletio je sinoć u 22.31 po srednjoeuropskom vremenu s ruskog kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu.
Gruzijac Jurčihin i Amerikanka Nyberg su ranije bili u svemiru, dok je Talijanu Parmitanu ovo prvi put.
Kapsula s astronautima sletjela je na platformu ISS-a nakon samo šest sati leta, javio je BBC. Sojuz je koristio novi način rada koji je znatno smanjio vrijeme puta s uobičajena dva dana na samo nekoliko sati.
Tehnički je ovaj način puno teži i za ovako kratak let potrebna su veoma precizna orbitalna podešavanja, ali je puno lakše za posadu jer to znači da ne moraju provoditi duže vremena u skučenoj kapsuli rakete.
Tri člana, čija je misija nazvana Ekspedicija 36, dočekali su tri astronauta koja su se već nalazila na ISS-u, Rusi Pavel Vinogradov i Aleksandar Misurkin i Amerikanac Chris Cassidy.
Sudjelovanje Luce Parmitana je posebno značajno.
Sa 36 godina, on je najmlađa osoba kojoj je odobren dugotrajni boravak, šest mjeseci, na ISS-u. Obuku za astronauta počeo je 2009. godine, a po zanimanju je borbeni pilot.
Parmitano će također imati dvije svemirske šetnje po vanjskoj platformi Međunarodne stanice. “Sanjao sam da to radim”, rekao je Parmitano za BBC News.
Rođen u sicilijanskom gradu Paternu, Parmitano namjerava donijeti snažan talijanski duh tokom svog boravka u svemiru. Talijanski kuhari su spremili niz specijalne astronautske hrane za njega uključujući lazanje i rižoto.
Hrana će biti dostavljena na ISS u nekoliko narednih tjedana putem europskog robotičkog svemirskog teretnjaka nazvanog Albert Einstein.

Komentari