NASA otkrila novi tamnoružičasti planet

Američka svemirska agencija NASA objavila je slike novootkrivenog planeta udaljenog od Zemlje 57 svjetlosnih godina, a slike su dobivene pomoću tehnologije infracrvenog snimanja teleskopom Subaru koji se nalazi na Havajima. Planet je nazvan GJ 504b i tamnoružičaste je boje, a slične je veličine kao Jupiter iako ima četiri puta veću masu.

planet

Neobična boja planeta rezultat je visokih temperatura na njegovoj površini – više od 230 stupnjeva Celzijevih. Planet se nalazi u orbiti zvijezde koju su astronomi nazvali GJ 504, a koja je nešto toplija od Sunca i može se opaziti golim okom u sazvijeđu Djevice. Astronomi na temelju boje te zvijezde i rotacijskoj razdoblja procjenjuju da je njen sustav star oko 160 milijuna godina.

“Naše Sunce je na otprilike pola puta svog životnog vijeka, dok je GJ504 tek na jednoj trinaestini svog vijeka”, rekao je Michael McElwain, član tima NASA-inog svemirskog centra Goddard u Greenbeltu. Proučavanje takvih sustava je poput gledanja našeg vlastitog planetarnog sustava u svojoj mladosti, dodao je.