Kako podesiti radijatore? Stručnjaci kažu da je ovo idealna temperatura doma u hladnijim mjesecima

Foto: Freepik

Odluka o idealnoj temperaturi za vaš dom uvelike ovisi o osobnim preferencijama, no za pametno korištenje energije, britansko ministarstvo energetike u zimskim mjesecima savjetuje postavljanje termostata na temperaturu između 20 i 21 °C, odnosno niže dok spavate ili niste kod kuće.

Temperaturu dnevnog boravka najbolje je, kažu stručnjaci, držati između 19 i 22°C jer u toj prostoriji većina provodi najviše vremena, u nju primamo goste i opuštamo se, a stručnjaci ističu kako je boravak, ali i druge prostorije, potrebno redovito i prozračiti, prenosiu Večernji list.

Spavaća soba bi trebala biti najhladnija prostorija i u njoj je idealna temperatura između 16 i 18°C. Razlog tako niskoj temperaturi je naravno, kvaliteta spavanja. Previsoka temperatura spavaće sobe ima naime loš utjecaj na kvalitetu sna, povećava nemir i produljuje vrijeme potrebno da zaspite. Naravno, ni za spavanje se ne preporučuje ni temperatura ispod 16°C.

Kuhinju je pak sasvim dovoljno držati na 20 °C jer u njoj ionako uglavnom boravimo dok kuhamo, što dodatno zagrijava prostor. 20°C je optimalna temperatura na kojoj će vam biti ugodno, a pri kuhanju temperatura prostorije neće biti previsoka.

Ipak, kuhinju ne treba držati ispod 20°C jer kuhanje također stvara vlagu koja će stvoriti plijesan i uništiti zidove ako je prostorija prehladna.

U kupaonice održavajte temperaturu od ugodnih 21°C. To će održati prostoriju ugodnom za boravak, a stvaranje vlage neće predstavljati opasnost za zidove kupaonice.

Pripazite da je ne zagrijavate puno više od toga jer topli tuš povećava temperaturu prostorije, što može rezultirati manjkom kisika.