LJEKOVITOST NARA: Ovo jesensko voće puno je antioksidansa, čuva srce, regulira tlak, štiti od raka…

LJEKOVITOST NARA: Ovo jesensko voće puno je antioksidansa, čuva srce, regulira tlak, štiti od raka...
Foto: Pixabay

Sezona je nara, ukusnog i osvježavajućeg voća koje može poslužiti i kao dodatak raznim jelima, ali je i veoma koristan za zdravlje jer sadrži mnoge korisne nutrijente i antioksidanse.

Evo nekih od ključnih hranjivih tvari koje sadrži nar (šipak, morganj, lat. Punica granatum):

 1. Vitamini: Nar je bogat vitaminima, uključujući vitamin C, vitamin K i vitamine B skupine, kao što su folati (vitamin B9) i vitamini B1, B2 i B3.
 2. Minerali: Ovaj voćni sok sadrži minerale poput kalija, kalcija i željeza.
 3. Antioksidansi: Pomegranat se ističe po visokom sadržaju antioksidansa, uključujući flavonoide, antocijane, tanine i druge spojeve koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i štite tijelo od oksidativnog stresa.
 4. Dijetalna vlakna: Nar je dobar izvor prehrambenih vlakana koja su korisna za probavu i regulaciju šećera u krvi.
 5. Fitokemikalije: Osim antioksidansa, sadrži i druge fitokemikalije koje imaju potencijalne koristi za zdravlje, uključujući punicalaginske i elagične kiseline.

Zahvaljujući svom sastavu, nar je poznat po svojim potencijalnim koristima za zdravlje. Ima nizak glikemijski indeks, što ga čini prikladnim za osobe koje paze na unos šećera, a može pružiti određenu razinu zaštite od različitih bolesti i zdravstvenih problema, i to:

 1. Kardiovaskularne bolesti: Antioksidansi i fitokemikalije u naru, poput antocijana i elagične kiseline, pomažu u poboljšanju zdravlja srca. Mogu pomoći u smanjenju razine lošeg LDL kolesterola, poboljšati protok krvi i sniziti krvni tlak, što smanjuje rizik od srčanih bolesti.
 2. Rak: Neki istraživači sugeriraju da tvari u narima, poput punicalaginske kiseline, mogu imati proturakne učinke. Antioksidansi također mogu pomoći u sprečavanju oštećenja stanica koja mogu dovesti do razvoja raka.
 3. Upale: Fitokemikalije u narima imaju protuupalna svojstva, što znači da mogu pomoći u smanjenju upala u tijelu. Kronična upala povezana je s raznim bolestima, uključujući bolesti srca, rak i dijabetes.
 4. Dijabetes: Neka istraživanja sugeriraju da spojevi u narima mogu pomoći u smanjenju razine šećera u krvi i poboljšanju osjetljivosti na inzulin, što je važno za osobe s dijabetesom.
 5. Dijabetes: Neka istraživanja sugeriraju da spojevi u narima mogu pomoći u smanjenju razine šećera u krvi i poboljšanju osjetljivosti na inzulin, što je važno za osobe s dijabetesom.
 6. Zdravlje probave: Prehrambena vlakna u narima mogu podržavati zdravlje probave i pomoći u prevenciji problema poput zatvora.

Važno je napomenuti da se ne smatra da nar sam po sebi liječi bolesti, već da doprinosi ukupnom zdravlju i smanjuje rizik od određenih bolesti kada se uključi u uravnoteženu prehranu.