SADA I SLUŽBENO: Ovo je najzdravije povrće na svijetu, evo od kojih sve bolesti nas može zaštititi

Foto: Freepik

B&W, renomirana tvrtka za kvalitetnu hranu, nedavno je istaknula potočarku kao ultimativnu salatu s najboljim zdravstvenim prednostima na globalnoj razini.

Ovo iznimno hranjivo povrće ističe se bogatstvom korisnih nutrijenata koji imaju sposobnost prevencije bolesti i zaštite sportaša od ozljeda, objavila je televizija N1.

Potočarka je dosegla izvanrednih 100 bodova u ocjeni najzdravijeg povrća, prema ocjeni Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Ova ocjena nadmašila je ostale popularne namirnice poput kineskog kupusa s ocjenom 91,99, blitve s ocjenom 89,27, cikle s ocjenom 87,08, pa čak i špinata s ocjenom 86,43.

Prema Nacionalnom institutu za rak Amerike (NCIA), potočarka pomaže u popravljanju oštećenih stanica, uništava kemikalije koje štete tijelu i čak može pomoći u borbi protiv raka. Sadrži više vitamina C od citrusa poput naranči i limuna, piše Times of India.

Njegove iznimne zdravstvene dobrobiti ne ograničavaju se samo na fizičko zdravlje, već su istraživanja također naglasila njegov pozitivan utjecaj na mentalno blagostanje.

Zahvaljujući visokom udjelu folne kiseline, vitamina B s ključnom ulogom u funkciji mozga, potočarka doprinosi kognitivnom zdravlju, unapređuje pamćenje te pomaže u kontroliranju stresa.

No, stručnjaci upozoravaju na umjerenost u konzumaciji jer neki prirodni spojevi prisutni u potočarki mogu izazvati iritaciju mjehura, bubrega i želuca, stoga preporučuju oprez kako se ne bi pretjeralo u unosu ovog dragocjenog povrća.