Jedite papriku, postoji čak 5 dobrih razloga za to!

Jedite papriku, postoji čak 5 dobrih razloga za to!
Foto: Pixabay

Postoje brojni razlozi za konzumiranje paprike. To povrće  sadrži mnoštvo hranjivih i zdravih tvari kao što su vitamin C, vitamin A i beta-karoten. Osim toga, paprika sadrži malo masnoća i kalorija pa se ne povećava nivo lošeg kolesterola u tijelu.

Pojačava metabolizam

Paprika je izuzetno djelotvorna kad je u pitanju gubitak kilograma jer sadrži vrlo malo kalorija. Ona također snižava trigliceride što pomaže u sagorijevanju kalorija i održavanju kolesterola pod kontrolom. Paprika također sprječava probavne smetnje kojima je uzrok izlučivanje probavnih sokova.

Antioksidacijska svojstva

Slobodni radikali prisutni u tijelu odgovorni su za izazivanje oštećenja stanica, oštećenja živaca i krvnih žila. Paprika je bogat izvor vitamina A i C koji su snažni antioksidansi. Oni pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu i pomažu u liječenju bolesti srca, osteoartritisa, bronhijalne astme, katarakte, itd.

Prevencija raka

Utvrđeno je da konzumiranje paprike pruža određenu zaštitu od raka ako se konzumira kao redovna ishrana.

Oslobađa od bola

Kapsaicin koji se nalazi u paprici blokira prijenos bola od kože do leđne moždine. To pomaže u liječenju neuralgija, bola koji je povezan sa herpes zosterom.

Jača imunitet

Paprika je bogata vitaminom C i to stimulira bijele krvne stanice u borbi protiv infekcija što dovodi do jačanja imunološkog sistema. Vitamin C i flavonoid, prisutni u paprici, također sprječavaju probleme dišnog sustava kao što su upala pluća, astma i teško disanje.