Kako izgraditi uspješnu Hrvatsku, glavna tema WinDays16 okruglih stolova

WinDays16

Objavljen je raspored najvećeg poslovno-tehnološkog događaja u ovom dijelu svijeta, konferencije Microsoft WinDays16 koja se ove godine održava u Poreču.

WinDays16 počinje Business konferencijom, od 26. do 27. travnja, a njezin fokus bit će na aktualnim temama poput stvaranja kulture uspjeha, privlačenja investicija, razvoja inovacija i razvoja i zadržavanja talenata.

Osim predavača kao što su Graham Brown Martin i Nenad Bakić, zagovornicima promjena u školskim sustavima i načinima učenja, sudionici Konferencije imat će priliku čuti i doktoricu Birute Bobrovaite-Jurkone iz EY Baltic koja će na litvanskom primjeru pojasniti kako najbolje koristiti EU fondove za ulaganje u infrastrukturu za istraživanje, razvoj i inovacije.

Tomislav Tipurić
Tomislav Tipurić
“WinDays konferencija i ove je godine iznimno bogata zanimljivim predavanjima i vrhunskim predavačima kako u poslovnom, tako i u tehnološkom dijelu. Poslovni se dio bavi transformacijama koje su nužne kako bismo stvarali nove poslove i poduzetničke poduhvate – obrazovni sustav prilagođen poslovima budućnosti i novim vještinama, investicijska klima koja privlači, a ne odbija te na koncu društvo sa sustavom vrijednosti temeljeno na kulturi uspjeha. Tehnološki dio konferencije još će jednom pokazati kako je upravo IT najvažnija industrija današnjice, proširen i osvježen sadržajima iz najpropulzivnije grane – Digitala te novom Microsoftovom uzdanicom – rješenjima otvorenog koda”, rekao je Tomislav Tipurić, direktor sadržaja WinDays16 Konferencije.

Kao i prethodnih godina naglasak će biti na okruglim stolovima među kojima se ističu “Hrvatska- raj za investicije” na kojem će se govoriti o tome zašto mnoge europske i svjetske organizacije, unatoč brojnim preprekama, odlučuju investirati i pokrenuti svoje poslovanje u našoj zemlji te kako možemo stvarati pozitivnu investicijsku klimu. Na okruglom stolu “Kako izgraditi sustav koji stvara one koji žele i mogu uspjeti – kultura uspjeha i eLeadership u temeljima modernog obrazovanja” sudjelovat će Ministar znanosti obrazovanja i sporta Predrag Šustar te inozemni i domaći stručnjaci te raspravljati o nužnim promjenama u obrazovnom sustavu kako bismo stvorili kadrove koji će svojom inovativnošću i prilagodljivošću odgovoriti na sve zahtjeve modernog doba u kojem je pojedinac uistinu ključan za uspjeh cijeloga sustava.

Okrugli stol “Može li Hrvatska postati europski gospodarski tigar?” uz sudjelovanje predstavnika Ministarstva poduzetništva, predsjednika Uprave Atlantic Grupe Emila Tedeschija i drugih hrvatskih tvrtki ima cilj predstaviti uspješne primjere digitalne transformacije te stvaranja proizvoda i usluga visoke dodane vrijednosti iz Hrvatske i svijeta. Tijekom diskusije o Hrvatskoj će se promišljati kao o uspješnom gospodarstvu koje u svojoj srži ima visoku modernu tehnologiju te društvo temeljeno na znanju u kojem je poduzetništvo ključ napretka.

Iz Business Konferencije treba izdvojiti i predavanje o gradovima Jastrebarsko i Ivanec koje je Financial Times proglasio najboljima u Europi za ulaganja, a koje će održati Milorad Batinić, potpredsjednik Hrvatskog sabora i nekadašnji gradonačelnik Ivanca te Zvonimir Novosel, gradonačelnik Jastrebarskog.

Technology konferencija će od 27. do 29. travnja predstaviti brojne tehnološke novosti, a velika novost su teme o kojima će se prvi puta govoriti: digitalni marketing i rješenja otvorenog koda. Tehnologija mijenja svijet marketinga, a svaka tvrtka koja barem dio svog poslovanja temelji na digitalnim tehnologijama, mora naučiti iskoristiti moć digitalnog marketinga, o čemu će govoriti stručnjaci poput Luke Abrusa, Ide Pandur, Velimira Žagara, Ivana Brezaka Brkana i drugih. Otvoreni kod jedna je od najaktualnijih tema u IT svijetu, a nudi brojne mogućnosti računalnih aplikacija i otvorenih rješenja za informatičke profesionalce i poslovnjake.

Predavanja će držati domaći i strani stručnjaci kao što su Alex Mang koji će pomoći developerima da bolje razumiju implikacije cloud computinga, Can Bilgin, stručnjak za API na Window 10 sustavu, Damir Dobrić koji će govoriti o razvoju novih rješenja u kontekstu megatrendova – Cloud Computing, Internet of Things i Big Data i drugi.

O tome kako povećati efikasnost i konkurentnost organizacija poslovanjem u oblaku uz pomoć platformi Office 365, CRM Online i Azure, SQL Servera i alata za predikcijsku analitiku temeljem velikih količina prikupljenih podataka te implementacijom Windowsa 10 i drugih softverskih inovacija, govorit će stručnjaci kao što su Sander Berkouwer, Adis Jugo, Aleksandar Drašković i mnogi drugi. (M. Petković)