Ministar Romić: Zbog neobređene zemlje gubimo godišnje milijarde kuna!

davor-romic

Sredstva za izravna plaćanja u ukupnom iznosu od 944 milijuna kuna, u ponedjeljak će biti na računima poljoprivrednika, kazao je danas ministar poljoprivrede Davor Romić na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio svoje najbliže suradnike te najavio otvorenu suradnju s medijima.

Dodao je i kako će, bude li sve u redu, poljoprivrednicima biti isplaćeno ukupno 3,4 milijarde kuna za 2015. koje uključuju 750 milijuna kuna koji su plaćeni avansno.

“Vlada je osjetljiva za stanje u poljoprivrednom sektoru i kod donošenja proračuna imao sam podršku premijera i ministra financija da poljoprivredni proizvođači dobiju onoliko koliko su dobili i u protekloj godini”, rekao je Romić.

Ministar je istaknuo i kako se razmišlja o izmjenama Programa ruralnog razvoja tako da se ubrza procedura dobivanja sredstava, radi povećanja apsorpcija sredstava EU-a. Naveo je i kako je 21 tvrtka pod nadzorom državnih institucija jer je kontrola pokazala da su dobile sredstva iz Programa ruralnog razvoja namijenjena ulaganjima u poljoprivredna gospodarstva, mimo kriterija Europske komisije.

Predstavljajući svoje najbliže suradnike, Romić je rekao kako im je cilj načiniti reformski iskorak i promjene u agraru, ali i društvu. Tako će se među ostalim raditi tri strategije – poljoprivrede i prehrambene industrije, šumarstva i prerade drva. Bitnom je ocijenio i zemljišnu reformu koja podrazumijeva komasaciju, tržište poljoprivrednim zemljištima i stavljanje u funkciju zapuštenog i neobrađenog zemljišta, zbog čega je nužna izmjena zakona, ali i bolja suradnja s lokalnom upravom.

Romić je naveo da zbog neobrađivanja 700.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, a kojeg je najviše u Dalmaciji, od čega čak 67.000 ha u Zadarskoj županiji, Hrvatska godišnje gubi milijarde kuna.

Najavio je i aktivnosti usmjerene povlačenju što više sredstva iz fondova EU-a, posebice kroz Program ruralnog razvoja. “Cilj nam je stvoriti jednake uvjete za poslovanje naših poljoprivrednih proizvođača s poljoprivrednim proizvođačima u EU-u”, kazao je Romić.

Razmišlja se i o smanjenju PDV-a na hranu i repromaterijal, rade se simulacije koje bi trebale pokazati učinke te mjere na proračun i u ovoj godini odradit će se taj posao, rekao je. Veliki projekt koji se želi pokrenuti je i zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi i on će ubrzo ući u proceduru, zaključio je ministar.

Kako se čulo, posla je puno, te još nije poznata sudbina brojnih državnih agencija, gdje je bivša vlast ”parkirala’ brojne uhljebe, koji mogu očekivati više posla, a razmišlja se i o njihovom spajanju, restrukturiranju (HPK), ali ne i gašenju. (M. Petković)

Foto: gov.hr, pixabay.com