Kakav je vaš stav, je li ovaj plakat seksistički?

“U porečkom restoranu na meniju su i žene?”, ustvrdila je udruga Centar za građanske inicijative Poreč, komentirajući reklamu koju je dao izraditi i posvatiti jedan tamošnji restoran

plakat-porec

“Sporni plakat prijavljen je Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova te očekujemo njeno očitovanje”, objavila je udruga na svom facebook profilu.

A cijela skcija je ovako obrazložena: “U Poreču je osvanula reklama za jedan porečki restoran, koja prikazuje ženu koja na sebi nosi raskopčanu košulju i haltere, a oko nje za stolom sjedi troje muškaraca pred kojima je poslužena riba te u ruci drže čaše vina. Žena stoji pred muškarcima u pozi kao da im se nudi. Iznad fotografije stoji natpis „Feel Porec with all your senses“ ili u prijevodu „Osjeti Poreč svim svojim osjetilima“, koji sugerira da se u Poreču svojim osjetilima može osjetiti riba, vino i žena.

Ovom seksističkom reklamom ženu se dovodi u podčinjeni položaj te se njome krši Zakon o ravnopravnosti spolova, čl. 16 (2) Zabranjeno je javno prikazivanje i predstavljanje žena i muškaraca na uvredljiv, omalovažavajući ili ponižavajući način, s obzirom na spol i spolnu orijentaciju.

Stječe se dojam da se u ponudi restorana, uz jelo i piće, nude i žene za seksualne usluge, što je zapravo trgovanje ljudima, koja je također zakonom zabranjena (Kazneni zakon, članak 106).”

Eduard Deković, prozvani vlasnik restorana, ne vidi na plakatu ništa sporno, ali će ga “ipak skinuti”.

“Lijepu djevojku imate uz svaki dobar auto, uz kremu za sunčanje, u svakoj reklami. Ja ću danas reklamu skinuti iako s djevojkom imam ugovor na pet godina i mogao bih tužiti za naknadu. No, poznajem njezinu obitelj, njima to smeta i poštovat ću to”, rekao je Deković, za Večernji list.