Ovo je spot zbog kojeg je dječji zbor Zagrepčanke i dečki prijavljen za seksizam

Dječji zbor Zagrepčanke i dečki prijavljen je Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova zbog toga što, kako je navedeno u rijavi, tekst i spot pjesme Šminkerica, koju zbor izvodi, učvršćuju stereotipe o djevojčicama i ženama.

zagrepcanke-i-decki

Dječji crtani filmovi kao i pjesme često su vrelo seksizma, ali pjesma Šminkerica u izvedbi dječjeg plesnog zbora Zagrepčanke i dečki koju su neki odrasli ljudi napisali i uglazbili te je dali djevojčicama da izvode, nadmašuje mnoge uratke, objavljeno je na portalu Libela.hr koji se bavi pitanjima o rodu, spolu i demokraciji.

Brojni su napori da se kroz sadržaj za djecu – crtane filmove, filmove za djecu i igračke – djevojčice ohrabri i osnaži da budu znanstvenice, istraživačice i aktivne članice društva. Ovakva pjesma nasuprot tome učvršćuje stereotipe o djevojčicama i ženama, a da uopće ne spominjemo spot u kojem se seksualizira djevojčice u najgoroj maniri dječjih izbora ljepote, piše dalje Libela.hr.

Na kraju se napominje da je pjesma, kao i prateći spot, prijavljena Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova od strane jedne čitateljice.