Gradski proračun za iduću godinu manji za 450 milijuna kuna od ovogodišnjeg

Proračun Grada Zagreba za iduću godinu planiran je u iznosu od 6,85 milijardi kuna, što je 450 milijuna kuna ili 6,16 posto manje od ovogodišnjeg, pokazuju podaci iz nacrta proračuna za slijedeću godinu, objavljeno je u utorak u medijima.

novac_kune_3

Prijedlog proračuna izradio je Gradski ured za financije, no iz tog Ureda poručili da će cjelovitu i službenu informaciju o gradskom proračunu objaviti tek nakon što proračunski prijedlog upute u proceduru Gradske skupštine. Skupština će o tome raspravljati u prvom čitanju već na slijedećoj sjednici, a proračun trebaju donijeti do kraja godine.

Večernji list objavio je dijelove nacrta prijedloga zagrebačkog proračuna prema kojima je najveći gubitnik najveći Ured za prostorno uređenje, izgradnju, graditeljstvo, komunalne poslove i promet koji je ostao bez 167 milijuna kuna, pa će po novom raspolagati sa 1,541 milijardi kuna, dok je najveći dobitnik Ured za energetiku koji je dobio 43 milijuna kuna više nego ove godine i raspolagat će sa 123 milijuna kuna.

Gradski ured za gospodarstvo također je dobio više, i to 36 milijuna kuna. Veliku stavku u ukupnom iznosu od 931,7 milijuna kuna čine otpadne vode, a riječ je o 112 milijuna za plaćanje konzultantskih usluga za realizaciju projekta infrastrukturnih objekata za potrebe izgradnje centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, kamata i plaćanje mjesečne cijene usluge koncesionaru u slučaju kad prikupljena naknada za pročišćavanje otpadnih voda nije dostatna.

U tom je uredu srezana stavka za subvencije ZET-u za 40 milijuna kuna, a upola manje dobit će i od Ureda za socijalnu zaštitu, što znači da će ZET dobiti 100 milijuna kuna manje subvencija nego ove godine, odnosno 698,8 milijuna kuna.

Ured za obrazovanje, kulturu i sport imat će u 2015. na raspolaganju 479,6 milijuna kuna, umjesto dosadašnjih 519 milijuna. To znači da će za kulturu, sport te osnovno i srednje školstvo slijedeće godine biti manje novca. No, srednjoškolci će, prema obećanju gradonačelnika Milana Bandića, dobiti besplatne udžbenike, a osigurano je i više novca za asistente u nastavi.

Iz Gradskog ureda za financije predvidjeli su smanjenje proračuna s obzirom na gospodarske i društvene specifičnosti, a proračun su morali smanjiti i zbog Vladine odluke o novom obračunu poreza na dohodak, piše Večernjak.