Sindikat traži da se seksistički plakat što prije ukloni iz ZET-ovih vozila

Sindikat traži da se seksistički plakat što prije ukloni iz ZET-ovih vozila
Foto: Facebook

Na prvi pogled bezazleni plakat postavljen u zagrebačkim tramvajima izazvao je burne reakcije. Nakon građana koji su ga uočili i objavama na društvenim mrežama izazvali lavinu reakcija, oglasili su se i političari, a na koncu je reagirala i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Riječ je o plakatu kojim se željelo mlade upozoriti na opasnosti konzumacije alkohola, ali, nažalost, realizacija te ideje nije bila na zavidnoj razini. I Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, smatra da su dijelovi teksta otisnutog na plakatu seksistički.

Na plakatu, naime, uz ostalo, piše da “alkohol kod žena dovodi do neopreznog upuštanja u spolne odnose s nepoznatim osobama”, dok je za muškarce kaže da alkohol povećava spolnu želju, ali se ništa ne kaže o tome da bi konzumiranje alkohola muškarce navelo na neoprezno upuštanje u “spolne odnose s nepoznatim osobama”.

O spornim plakatima očitovao se i Sindikat Zagrebačkog holdinga – ZET Zagreb koji traži da se sporni plakati uklone iz vozila.

Očekujemo što žurnije da se neprimjereni plakati maknu iz naših vozila i još jednom se ispričavamo bez obzira što naši radnici nisu odgovorni za postavljanje tih plakata javnosti, a posebice svim ženama koje su dovedene u neprimjereni kontekst sa objavom na navedenom plakatu.

“S obzirom na veliki broj medijskih upita koje smo zaprimili u svezi plakata koji se nalaze u našim vozilima, a vezan uz kampanju za zdravim životom, kao i štetnostima koje uzrokuju pojedine ovisnosti, pa tako i ovisnost o alkoholu, moramo izjaviti da su plakati doista neprimjereni, te da šalju diskriminirajuću poruku, posebno prema ženama”, stoji u objavi koju potpisuje predsjednik ovog sindikata Dražen Jović.

U objavi dalje stoji: “Bez obzira što mi kao sindikat nemamo nikakvog utjecaja ili odgovornosti na postavljanje materijala u oglasne prostore u našim vozilima želimo se ispričati javnosti zbog moguće krive percepcije javnosti prema našim radnicima, koji nemaju nikakve odgovornosti za postavljanje navedenih materijala u naša vozila.
Podsjećamo da u ZET-u ne postoje nikakvi problemi ili diskriminacija na temelju spola radnika, te da skoro sve poslove obavljaju uredno i na zadovoljstvo svih nas oba spola, pa tako našim vozilima upravljaju na siguran način žene i muškarci.
Također kao i javnost očekujemo očitovanje nadležnih službi odnosno Gradskog ureda za zdravstvo i Centra za edukaciju CEDAR, na nespretno i neprimjereno sročenom plakatu, koji prvenstveno vrijeđa žene sa promašenom porukom.
Alkohol je štetan za oba spola u neprimjerenim količinama i nema tu velike i bitne razlike između spolova, a upravo naši vozači tramvaja/autobusa, mogu poslužiti kao primjer svima nama, jer na svome radnome mjestu ne smiju imati niti najmanju količinu alkohola, zbog odgovornog posla koji obavljaju i odgovornosti prema putnicima i korisnicima naših usluga.”