Očitovanje sudskog vještaka o pjesmi “Šminkerica” zbora “Zagrebčanke i dečki”

zagrepcanke-i-decki

Slijedom nastalih brojih reakcija u javnosti, izvedbom pjesme “Šminkerica”, u izvedbi dječjeg zbora “Zagrebčanke i dečki”, na upit brojnih novinara, urednika i medijskih voditelja, Hedda Martina Šola, stalni sudski vještak za marketing, objavila je službeno očitovanje u kojem stoji:

Detaljnom analizom pjesme “Šminkerica” (uvidom u sporni TV spot), a u skladu s možebitnim povredama zakonskih propisa i u praksi primjenjivim standardima Kodeksa oglašavanja i tržišnog komuniciranja (HURA), te na osnovi stručne procjene i valorizacije iste, te višegodišnjeg profesionalnog djelovanja u marketinškoj struci, nalazim elemente koji upućuju kako se radi o povredi regulatornih i samoregulatornih odredbi u Republici Hrvatskoj.

Naime, posebnu pažnju treba posvetiti u bilo kojem obliku marketinške komunikacije prema djeci, te u takvoj komunikaciji se ne smije omalovažavati pozitivno društveno ponašanje (u ovom slučaju poticanje djece da se ne školuju na visokoškolskim ustanovama), životne stilove (u pjesmi:šminkerica ili ne) i ponašanje (u pjesmi: iskorištavanje roditeljske ljubavi prema djeci).

Tržišna komunikacija koja je usmjerena prema mlađoj djeci i adolescentskoj dobi (najčešće navođene dobne granice su dob od 12-19 godina) ne bi smjela iskorištavati njihovo neiskustvo i lakovjernost, što se detaljnom analizom tekstualnog djela pjesme: “mama, mamice, napiši mi zadaću… ako me voliš, ako me voliš! Pet godina, pet faksića, prođe sve u jedan tren. Faks sam opet promašila.. nije taj za tebe mila: ne, ne. .” …”tata, tatice, sastavi mi lektiru…ako me voliš, ako me voliš! Ako me baš: voliš, voliš, voliš!”

Upotreba fantazije u marketinškoj komunikaciji je prikladna kod djece mlađe dobi i djece adolescentske dobi, međutim ona im ne bi smjela otežavati razlikovanje stvarnosti i mašte. …. “veterina mi ne leži, ekonomija nikako,građevina, to ne štima…ja sam ipak cura fina!” ….. “štreberice one male, cijeli dan po faksu zuje, moje brige i probleme nitko i ne čuje!” … “Šminkerica ja ću biti, zašto to i dalje kriti…”

Ovom pjesmom se “sugerira” djetetu/djeci da će dijete/ca imati fizičku, intelektualnu i /ili društvenu prednost budu/e li slijedila navode iz pjesme.

Također, ovom pjesmom se smanjuje autoritet, i odgovornost roditelja te riječi pjesme nisu u konzistenciji prema relevantnim kulturnim i društvenim vrijednostima.

Sa stajališta marketinške struke (lege artis) pjesma nije napravljena u skladu s propisanim odredbama i vrijednostima tržišne komunikacije koja je usmjerena prema djeci.