Evo kakvi smo mi ljudi: Po darežljivosti Hrvatska 130. na listi od 135 zemalja

Britanska zaklada za dobrotvornu pomoć (Charities Aid Foundation) već petu godinu zaredom provodi istraživanje o indeksu darežljivosti zemalja širom svijeta.

svijet-istrazivanje-darezljivosti

Indeks darežljivosti mjeri se prosjekom u tri kategorije dobrotvornog ponašanja – postotak osoba koje mjesečno doniraju novac u humanitarne svrhe, koje volontiraju te one koje pomažu strance ovisne o našoj pomoći.

Istraživanje se provodi petu godinu zaredom i najveće je takvo na svijetu te joj je cilj potaknuti pojedince i nacije da budu darežljiviji i susretljiviji.

Na vrhu liste su Sjedinjene Američke Države i Mianmar, siromašna država na jugoistoku Azije. Slijede ih Kanada, Irska, Novi Zeland i Australija. Postotak stanovnika vodeće dvije države koji su sudjelovali mjesečno barem u jednoj od tri prije spomenutih aktivnosti iznosi visokih 64 posto.

Pokazatelji za Hrvatsku sve su samo ne obećavajući. Na listi od 135 zemalja nalazimo se na tek 130. mjestu, što je u najmanju ruku razočaravajući podatak. Gledamo li rezultate od prošle godine, napredovali smo za neznatna tri mjesta.

Poražavajući rezultat od 18 posto stanovnika Hrvatske koji mjesečno pomognu sugrađanima ili strancima u ispitivanim aktivnostima je nešto što nas treba zabrinuti jer pokazuju malu razinu empatije i ljudske topline.

Evo kako su se plasirali hrvatski susjedi: Slovenija je 34., Mađarska 72., Srbija 124. Bosna i Hercegovina 103., a Crna Gora dijeli s Hrvatskom 130. mjesto.

Iako nam ovaj plasman ne može poslužiti na čast, malu utjehu možemo naći u činjenici da smo se u odnosu na prošlu godinu malo popravili. Naime, u svjetskom indeksu darivanja za 2013. Hrvatske je zauzela predzadnje mjesto. Lošiji od nas bili samo su Grci.

A lista izgleda ovako (prvih 10 i zadnjih 10 zemalja):

darezljivost-lista

Kompletno istraživanje možete naći na ovom linku.