Ivanić-Grad slavi, priprema se bogat program

Davne 1871. godine, 8. lipnja, car Franjo Josip I. odlučio je da se trgovištu Ivanić podijeli naslov grada te od tada Tvrđa Ivanić (Festung Ivanich) mijenja naziv u današnji Ivanić-Grad.

dan_ivanic-grada

Stoga je taj datum određen kao dan obilježavanja grada, što se zadržalo u tradiciji sve do danas. Kako bi i ove godine obilježili Dan Ivanić-Grada, tijekom mjeseca lipnja, organizirano je šezdesetak manifestacija i događanja, a najveselije će biti od 6. do 8. lipnja.

Uvod u slavlje započinje u petak, 6. lipnja, svečanom sjednicom Gradskog vijeća, a navečer 18. Izložbom vina udruge vinogradara i vinara Brenta.

U subotu, 7. lipnja, očekuje nas 10. Obrtnički sajam – tradicija, gastronomija i turizam u centru grada. U sklopu sajma je i Izložba cvijeća udruge “Perunika”. Na Izletištu Petek organizirana su brojna događanja za obitelji i mlade te Dan otvorenih vrata vinoteke Izletišta Petek. Tu su i zabavni, plesni i pjevački nastupi, izložbe i promocije udruga, škola, KUD-ova te niz drugih događanja (izložba modela aviona, staromodnih vozila, natjecanje u trapu, “Muzej živih lutaka“).

U poslijepodnevnim je satima 10. Smotra folklora Otoka Ivanića, a u večernjim 6. Žabarski karneval, povorka ulicama grada i predstavljanje grupa na pozornici na Trgu Vladimira Nazora, poslije kojeg slijedi koncert grupe Hladno pivo i zabava.

U nedjelju 8. lipnja, održat će se Biciklijada “Turističkim putovima – Biciklom do zdravlja“, Dan udruga – predstavljanje rada ivanićgradskih udruga, Sajam eko hrane, Ulična košarka, Dan otvorenih vrata OPG-a Sever.