15. Bučijada u Ivanić-Gradu okupila bojne posjetitelje i proizvođače

 15. Bučijada u Ivanić-Gradu okupila bojne posjetitelje i proizvođače
Foto: Zagrebačka županija

Buča je, kažu, kraljica jeseni, a Bučijada kraljica jesenjih turističkih manifestacija u županiji. Ovogodišnja, 15. Bučijada u Ivanić-Gradu, održana protekloga vikenda, iznova je okupila bojne posjetitelje.

Prodajni sajam bučinog ulja, proizvoda od buča i ostalih prehrambenih proizvoda, izložba skulptura i instalacija “Buča kao inspiracija“, kulturno zabavni program, gastro ponuda, promocija autohtona vina škrlet…, dio su sadržaja ove poznate manifestacije koju organizira Turistička zajednica Grada Ivanić-Grada.

 15. Bučijada u Ivanić-Gradu okupila bojne posjetitelje i proizvođače
Foto: Zagrebačka županija

“Bučijada je naša najveća turistička, ali i gospodarska i gastronomska manifestacija. Ona je prilika da domaći proizvođači izlože svoje proizvode. Rekao bih, ona je eminentan skup proizvođača hrane“, komentirao je gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš.

Sudjelovalo je ove godine preko 200 izlagača, šezdesetak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, 25 proizvođača bučinog ulja…

“Ova je manifestacija prepoznata ne samo u Županiji, nego diljem Hrvatske. Zagrebačka županija se na turističkoj karti brendira kao gastro-eno-etno destinacija, a Bučijada, svakako, doprinosi tome“, rekla je zamjenica župana Nadica Žužak.

 15. Bučijada u Ivanić-Gradu okupila bojne posjetitelje i proizvođače
Foto: Zagrebačka županija

Otvorenju Bučijade prisustvovao je i predsjednik Županijske skupštine Damir Mikuljan rekavši da Ivanić-Grad i njegova okolica postaju sve važniji za proizvodnju bučinog ulja, koje je od iznimnog značaja za prehranu i zdrav organizam.

U ime predsjednika Sabora RH, manifestaciju je otvorio saborski zastupnik i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, rekavši da se bučino ulje danas svugdje može pronaći, ali da mu je izvorni dom Ivanić-Grad.

U ime predsjednika Vlade RH okupljenima se obratio ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ustvrdivši da je buča nakada bila namirnica za prehranu životinja, a da se danas od nje rade razne delicije, i slatke i slane.

U sklopu Bučijade, Udruga proizvođača bučinog ulja Hrvatske organizirala je stručni skup “Od uzgoja uljne buče do bučinog ulja kao dodatka prehrani“. Govorilo se o važnosti korova u uzgoju uljne buče i mogućnosti njihova suzbijanja, bučinom ulju kao hrani i lijeku, zahtjevima kvalitete u proizvodnji i stavljanju na tržište bučinog ulja te o Bučijadi kao promotoru poljoprivrednih proizvođača.