Grad Zagreb dobio EcoMobile – beskontaktne pametne spremnike za upravljanje otpadom

Grad Zagreb dobio EcoMobile – beskontaktne pametne spremnike za upravljanje otpadom
Foto: Zagreb.hr

Danas su na Europskome trgu predstavljeni beskontaktni pametni spremnici za upravljanje otpadom EcoMobile koji su, kako je rečeno, rezultat višegodišnjeg rada domaćih stručnjaka.

Gradonačelnik Milan Bandić tom je prilikom naglasio kako, premda živimo u globaliziranom svijetu, koristimo i domaće proizvodne kapacitete te ih uspješno implementiramo u svakodnevni život.

Grad Zagreb dobio EcoMobile – beskontaktne pametne spremnike za upravljanje otpadom
Foto: Zagreb.hr

“Sretan sam što se ova ideja rodila i što je zaživjela u Zagrebu pa s iznimnim ponosom mogu reći kako će ovih pet pilot-spremnika optimizirati skupljanje, odvajanje i odvoz zagrebačkog otpada. Podržimo hrvatske stručnjake, čuvajmo naš okoliš i brinimo zajedno za naš grad!”, dodao je gradonačelnik.

Voditelj Podružnice Čistoća Jure Leko kazao je da su spremnici automatizirani i da omogućuju prešanje sadržaja i njegovo smanjenje do 7 puta od početne veličine.

“Kada se spremnik popuni do 80% od svoga kapaciteta, komunalnomu vozilu s pomoću aplikacije stiže informacija te ga u roku od 2 do 3 sata prazni. On se treba nanovo isprazniti sljedeći dan pa tako štedi ljudstvo i mehanizaciju jer klasične spremnike treba prazniti i po nekoliko puta dnevno”, rekao je Leko

“Ponosni smo jer je instalacija u cijelosti hrvatski proizvod i to u gradu u kojem radimo i proizvodimo!”, kazao je Aleksandar Ivanović u ime tvrtke EcoMobile.

Ovaj proizvod omogućuje beskontaktno odlaganje otpada jer nakon dvije sekunde stajanja ispred njega mehanizam se automatski pokreće otvara poklopac sremnika.

Zeleni otok na Europskom trgu uključuje pametne spremnike za odlaganje otpadnog papira, plastične i metalne ambalaže, stakla te sitnoga miješanog komunalnog otpada.