Stanovnici Resnika ne žele da njihov kvart bude zamjena za Jakuševec

Jakuševac se mora što prije zatvoriti, a zagrebačka gradska uprava najavljuje gradnju centra za gospodarenje otpadom u Resniku. No tamošnji stanovnici okupljeni oko udruge UZOR ne pristaju na takvo rješenje.

Stoga su za danas u 12 sati najavili prosvjed s porukom “Resnik je problem, a ne rješenje”. O tome je u HRT-ovom Studiju 4 govorila Sanja Šutej, stanovnica zagrebačkog Žitnjaka.

“Imamo previše problema, krajnje je vrijeme, žao mi je što se dogodilo na Jakuševcu, ali se kod nas očito uvijek nešto mora dogoditi da bi netko reagirao. Dovoljno imamo problema na Žitnjaku, gdje ujutro ljeti ne možemo biti u svojim dvorištima”, rekla je Sanja Šutej sa zagrebačkog Žitnjaka.

“Taj projekt donosi negativno za naš kvart. To je poljoprivredno dobro. Ima 30 registriranih OPG-ova, svi smo platili i legalizaciju kuće. Ako još dođe centar za gospodarenje otpadom, onda stvarno otpadamo”, kaže Šutej.

“Ne želimo subvencije. Suosjećamo s Jakuševcem, od otpadnih voda i kanala ne možemo živjeti”, govori Šutej.

Osvrnula se i na navode da zrak, iako je neugodnog mirisa, nema zapravo negativan učinak na zdravlje.

“Svi znaju da ima problema s pročišćivačem, koji smrdi, ljeti smo svi prisiljeni biti u kućama. Užasno grize za oči”, dodaje Šutej.

Možemo! je nekada bio protiv postrojenja u Resniku, sada situacija više nije takva.

“Bili su protiv toga, a sada to postaje rješenje jer drugog izlaza nemaju”, ističe Šutej.

“Cijeli istočni dio Zagreba protivi se centru za gospodarenje otpadom. To bi trebalo biti izvan Zagreba i naseljenog mjesta. Ljudi kod nas nisu educirani za odvajanje smeća. Ako izostane reakcija uprave, idemo dalje u prosvjed, nećemo se dati”, zaključuje Šutej.