“DNEVNIK JEDNE LJUBAVI”: Jubilarno izdanje kultnog albuma Josipe Lisac, u povodu 50. obljetnice

Foto: Croatia Records

“Dnevnik jedne žene – ostvareni san Josipe Lisac!”, “Ambiciozni album Josipe Lisac!”, “Živost ili perfekcija?” – naslovi su ispod kojih su čitatelji te davne 1973. godine mogli pročitati što glazbeni kritičari misle o albumu “Dnevnik jedne ljubavi”.

Upravo ovi sačuvani arhivski novinski isječci dijelovi su posebnog vinilnog izdanja kultnog albuma koji je za svoju pedesetu godišnjicu od prve objave masteriran u čuvenom Abbey Road Studios u Londonu.

Half speed rezanje radio je Miles Showell, jedan od najpriznatijih stručnjaka za mastering koji je radio na brojnim izdanjima izvođača kao što su The Rolling Stones, The Beatles, Phil Collins, George Michael, Ed Sheeran i mnogi drugi. Remastering je radio Goran Martinac u Croatia Records Studiju. Uz ploču svaki će kupac dobiti i download kod s mp3 verzijama svih pjesama.

Osim toga ovaj album nalazi se na svim digitalnim platformama, a ekskluzivno na Apple Musicu u HI-Res Lossless, 96kHz / 24 bit rezoluciji.

Album “Dnevnik jedne ljubavi” objavljen 28. veljače 1973. godine, vrlo je brzo stekao kultni status kod kritike i publike te je kroz ovih pola stoljeća postao jedan od najznačajnijih albuma ikad izdanih na ovim prostorima, a nagrađen je i Porinom za antologijsko ostvarenje hrvatske glazbe.

Karlo Metikoš i Ivica Krajač kao autori, Brane Lambert Živković kao aranžer i dirigent te Josipa Lisac kao pjevačica pokazali su da timski rad i pomno promišljanje pri stvaranju pjesma mogu nadživjeti mnoge glazbene trendove tijekom ovih pola stoljeća. Glasovita crno-bijela naslovnica s fotografijom Josipe koju je snimio Jozo Ćetković i danas je jednako upečatljiva te predstavlja jedno od najprepoznatljivijih domaćih diskografskih idejnih rješenja.

Poznato je da je veljača po mnogočemu važan mjesec Josipi Lisac. Susret s Karlom Metikošem, njezin rođendan i objava prvog albuma u karijeri, više su nego dovoljan razlog da se upravo u ovom mjesecu obilježi okrugla obljetnica. Josipa ju je odlučila proslaviti sa svojom publikom s dva velika koncerta u utorak 21. 2. i u subotu 25. 2. u Lisinskom.

Pjesme s “Dnevnika”, poput “O jednoj mladosti”, “Sreća” ili “Ležaj od suza” već su dugi niz godina standardni dio Josipinog koncertnog repertoara, a za ovu priliku izvesti će još neke pjesme s tog albuma.