NA DANAŠNJI DAN: Rođen Karlo Metikoš, Elizabeta II. postala kraljica, Stjepan Mesić izabran za predsjednika

Foto: HRT, Wikipedija, Ured predsjednika

Dogodilo se na današnji dan – 8. veljače

1232.
– Papa Grgur IX. ustanovio je inkviziciju – sud Katoličke crkve.

1075.
– Mletački dužd Domenico Selvo na današnji je dan protjerao Normane iz dalmatinskih gradova koji su mu se svečano obvezali da nikada više neće dovoditi niti Normane niti druge strance u Dalmaciju čime su potvrdili vlast Venecije nad svojim teritorijima.

1587.
– Škotska kraljica Maria Stuart pogubljena je u dvorcu Fotheringhay zbog sumnje na upletenost u Babingtonovu zavjeru radi ubojstva svoje rođakinje kraljice Elizabete I. od Engleske.

1700.
– Rođen Daniel Bernoulli (Groningen, 8. veljače 1700. – Basel, 17. ožujka 1782.), švicarski matematičar, fizičar, botaničar, oceanograf i anatom.

1828.
– U Nantesu je rođen veliki francuski književnik Jules Verne. Djela: “Putovanje u središte Zemlje”, “20.000 milja pod morem”, “Put oko svijeta za 80 dana” … Umro je od dijabetesa, 24. ožujka 1905. godine u Aminesu.

1834.
– Rođen ruski kemičar Dmitrij Ivanovič Mendeljejev, autor Periodnog sustava kemijskih elemenata.

1885.
– Rođen Ivan Kozarac, hrvatski pjesnik, pripovjedač, romansijer i dramatičar, tematizira život i sudbine slavonskih seljaka. Reagirao je na sve društvene pojave u životu slavonskog sela u doba nestanka Vojne krajine kad se u Slavoniji snažno rasplamsavala želja za slobodom. U njegovim romanima i pjesmama najviše dolazi do izražaja opis slavonskog pejzaža. Najistaknutiji motivi njegovog stvaralaštva bili su ljubav i sloboda. Ivan Kozarac, podijelio je sudbinu brojnih hrvatskih pisaca koji, izmučeni životnim tegobama, siromaštvom i bolešću, nisu doživjeli zrelu stvaralačku dob. Umro je 16. studenog 1910. godine u Vinkovcima.

1908.
– U Zagrebu je umro Marijan Derenčin, svestrani znanstvenik, umjetnik i političar. Djelovao je kao javni bilježnik i odjelni predstojnik za pravosuđe, izradio je više suvremenih zakona (Kazneni zakon…), a u kaznionice je uveo moderan, tzv. progresivni sustav. Kao predsjednik kazališnog odbora osnovao je mirovinski fond za kazališno osoblje.

1931.
– U Marionu (Indiana) rođen slavni američki glumac James Dean, simbol buntovne mladosti iz pedesetih godina 20. stoljeća.

1940.
– U Zagrebu je rođen glazbenik Karlo Metikoš/Matt Collins/.

1952.
– Elizabeta II., nakon smrti oca Georgea VI., proglašena je kraljicom Ujedinjenog Kraljestva. Krunidbu je imala tek godinu dana kasnije.

1978.
– Otvorene XIV. Zimske olimpijske igre u Sarajevu

1992.
Hrvatska zastava prvi put na Zimskim olimpijski igrama. Riječ je igrama u Albertvilleu koje su otvorene na današnji dan, hrvatsku zastavu je nosio klizač Tomislav Čižmešija.

1994.
– Predsjednik HR Herceg-Bosne Mate Boban, nakon uvodnog izlaganja na zasjedanju Zastupničkog doma HR Herceg-Bosne, u Livnu, objavio da se povlači s mjesta predsjednika HR Herceg-Bosne. Zastupnički dom HR HB donio Deklaraciju u kojoj se zauzima za očuvanje države BiH u Uniji republika Bosne i Hercegovine.
Hrvatsko narodno vijeće, utemeljeno na sarajevskom Saboru Hrvata BiH, na konferenciji za novinare u Zagrebu izjasnilo se za BiH kao saveznu državu s autonomijom kantona.

2000.
Stjepan Mesić izabran je za za drugog predsjednika Republike Hrvatske.

dd0208