U Centru Kaptol otvorena prva NFT izložba u Hrvatskoj

Foto: Dino Ninković

U Brigadinom showrooomu u Centru Kaptol u Zagrebu otvorena je prva NFT izložba u Hrvatskoj.

U posljednje vrijeme svjedoci smo snažnog rasta primjene novih tehnologija, prikaza Web3 svijeta te primjene NFT-a u svakodnevnom životu. Danas milijuni ljudi diljem svijeta ulažu u NFT (non-fungible token, odnosno nezamjenjivi token) koji predstavlja zaštićenu digitalnu imovinu.

Ljubitelji NFT-a, metaversea i napredne tehnologije imaju priliku do kraja veljače u Brigadinom galerijskom prostoru vidjeti radove umjetnika globalne platforme Singular u vlasništvu RMRK-a koji korisnicima omogućuje izradu i prodaju NFT tokena poput kupnje i prodaje digitalne nekretnine, odjeće i modnih dodataka za avatare, raznih modela virtualnog vlasništva nad imovinom, što ih čini predvodnicima potpuno nove ere u razvoju NFT-ova.

Ova izložba, ujedno je i prilika upoznati koncept Brigadinog showrooma, alternativnog galerijskog prostora koji svoja vrata otvara brojnim mladim umjetnicima.

„Kao sastavni dio našeg ureda, osmislili smo i uredili eksperimentalni izložbeni prostor u kojem će se redovito izmjenjivati umjetničke i dizajnerske prostorne intervencije. Na ovaj način, inovaciju i kreativno stvaralaštvo želimo učiniti lako dostupnima i publici koja nije nužno dio umjetničke i dizajnerske scene. Kreativnost je danas pokretač svih sfera života i rada, a mi u Brigadi želimo je dijeliti ne samo s našim klijentima već i sa širom javnosti“, istaknuo je Damjan Geber, vlasnik i direktor Brigade.

Bruno Škvorc, blockchain autor i osnivač RMRK-a objasnio nam je kako je RMRK jedinstveni NFT 2.0 protokol koji omogućuje i onim osobama s manje tehničkog znanja da stvaraju NFT projekte. Podijelio je i s nama kako je sljedeći korak u RMRK-u dovršiti razvoj tehnologije za EVM blockchain, što s nestrpljenjem očekujemo.

Šira publika tako će sada imati priliku ući i u svijet NFT-ova i otkriti zašto je ulaganje u digitalnu imovinu danas sve popularnije. Kreativno izražavanje emocija, shvaćanja okoline, životnih uzora ili idealnog svijeta motivi su i NFT-ova renomiranih umjetnika Rubena Topije, IAMYOU-a, Plazmaticka, Marluea, SKULZZ-a, EJVII-a i drugih koji će se predstaviti na ovoj, po svemu jedinstvenoj, izložbi u centru Zagreba.