DIVLJINA U METROPOLI: Upoznajte divlje životinje koje su se savršeno prilagodile životu u gradu

DIVLJINA U METROPOLI: Upoznajte divlje životinje koje su se savršeno prilagodile životu u gradu
Foto: HRT

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u ponedjeljak , 23. siječnja na drugom programu (HRT-HTV2) u terminu od 11:15 prikazuje dokumentarnu seriju “Divljina u metropoli: Stanovnici“.

Upoznajte najnevjerojatnije divlje životinje, stanovnike najnovijeg staništa koje se mijenja brže od svih ostalih na planetu – naših gradova!

Iako gradove svijeta većinom zamišljamo kao betonske džungle lišene prirode, za životinje svih oblika i veličina oni su samo novo stanište prepuno novih i neočekivanih mogućnosti.

Grbavi kitovi prodiru u njujoršku rijeku Hudson. Goleme kolonije velešišmiša nastanjuju se u Adelaideu. Zlatni čagljevi vrebaju na parkove Tel Aviva, a populacija burmanskih pitona raste na ulicama Bangkoka.

Ne samo što sve veće populacije uspješnih životinja svoje prirođene vještine primjenjuju u urbanom okolišu, nego i njihova tijela te ponašanje doživljavaju čudesne prilagodbe.

S potrebama sličnim ljudskima, ove se divlje životinje suočavaju i sa sličnim izazovima te isto tako, zahvaljujući mudrom ponašanju, uspijevaju u gradu pronaći sve što im treba. Prirodni je svijet sve manji, a naše urbane sredine neprestano rastu pa je važnost prilagodbe na život u gradu veća nego ikad.

Prva epizoda ispituje što sve ovi divlji stanovnici moraju poduzeti da bi uspjeli u najnovijem, najbrže rastućem staništu na planetu. Od glatkih azijskih vidri, stanovnika Singapura, do golemih kolonija velešišmiša i mrežastih pitona stanovnika ulica Bangkoka, doživite naše gradove na nov način.

Nadahnuta epizodom Gradovi serije Planet Zemlja II., ova serija istražuje naše gradove na posve nov način – kroz oči životinja koje u njima žive. Otkrijte onu divlju stranu svijeta koji mislite da poznajete