Krenula završna faza radova na novom objektu zagrebačkog Oporavilišta za divlje životinje

Foto: Press

Radovi na novom objektu Oporavilišta za divlje životinje Zoološkog vrta Grada Zagreba koji se gradi na prostoru Dumovca ušli su u završnu fazu.

Realizacija građevinskog dijela veća je od 90%. Nabavljena je oprema za suvremenu veterinarsku ambulantu, IT oprema, oprema za ekipu hvatača koja omogućava siguran rad i prihvat ozlijeđenih divljih životinja na terenu te oprema za označavanje životinja koja će omogućiti praćenje određenog broja jedinki nakon povratka u prirodu, čime će se prikupljati podaci o uspješnosti povratka.

Zgrada je projektirana kao katni objekt dimenzija 61,3 x 13,2 m u kojem je smještaj divljih i egzotičnih životinja planiran na prvom katu, a smještaj oduzetih i napuštenih pasa u prizemlju. Objekt će biti opremljen sustavom karantena i veterinarskom ambulantom.

Realizacijom projekta „Oporavilište za divlje životinje – Modernizacija Zoološkog vrta grada Zagreba III faza” dobivamo prvi objekt koji osigurava mogućnost smještaja divljih životinjskih vrsta u vlasništvu Grada Zagreba. Važan je i dio objekta namijenjen pojedinačnom držanju pasa, kojim će se značajno ojačati komunalna opremljenost Grada i učinkovito provoditi mjere zaštite životinja, ali i zdravlja ljudi.

U tijeku je izgradnja i letne volijere koja se nalazi pored glavnog objekta, a u kojoj će se ptice osposobljavati za povratak u prirodu. Na taj način omogućit će im se da ojačaju, razviju koordinaciju i vrate svoje letne sposobnosti. 

Poseban element projekta je u doprinosu zaštiti prirode i okoliša korištenjem obnovljivih izvora energije. Naime, na krovnom dijelu zgrade postavljaju se fotonaponske ćelije koje omogućavaju konverziju sunčeve energije u električnu te „sunčana elektrana“ za proizvodnju električne energije snage 38,43 kW.

Oporavilište za divlje životinje Zoološkog vrta Grada Zagreba djeluje od travnja 2017. godine. Tijekom 2022. godine u oporavilištu Zoološkog vrta zbrinute su 1253 divlje životinje, od čega 431 strogo zaštićenih.

Ukupna vrijednost projekta je 3.018.792,31 EUR, od čega je 796.336,85 EUR sufinancirano sredstvima EU iz kohezijskog fonda, 120.501,25 EUR sredstava pomoći Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, 388.196,26 EUR bespovratnih sredstva programa Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i 1.713.757,96 EUR sredstva iz proračuna Grada Zagreba.