Veliki dan za vidru iz Oporavilišta za divlje životinje Zoološkog vrta Grada Zagreba

Foto: Oporavilište za divlje životinje

U srijedu, 24. svibnja 2023. godine, stanovnik Oporavilišta za divlje životinje Zoološkog vrta Grada Zagreba krenuo je u nove pustolovine, vodama Nacionalnog parka Plitvička jezera.

Oporavilišta za divlje životinje osiguravaju uvjete za privremeni prihvat ozlijeđenih strogo zaštićenih životinja nađenih u prirodi, stoga je danas ispunjena upravo ta zadaća oporavilišta. Otkako su dvije mlade vidre pronašle svoje utočište u Oporavilištu za divlje životinje sve je vodilo upravo ovom važnom događaju za njih – puštanju u divljinu.

Foto: Oporavilište za divlje životinje

U Oporavilište za divlje životinje Zoološkog vrta Grada Zagreba, iz Nacionalnog parka Plitvička jezera, 25. kolovoza 2022. godine, došle su dvije vidre (Lutra lutra), mužjak i ženka. U trenutku kad su vidre pronađene bile su bez majke i stare svega 60 dana. Njihova starost može se odrediti prema zubićima, kažu stručnjaci. U toj dobi male vidre su ovisne o majci i njezinom mlijeku te je prije bilo kakve intervencije bilo potrebno utvrditi hoće li se njihova majka vratiti. Kako bi se to postiglo mladunci su stavljeni u improvizirani transporter 24 sata te se putem kamere promatralo hoće li se majka pojaviti. Obzirom da to nije bio slučaj, mladunci su premješteni u Oporavilište.

Tijekom prvih desetak dana vidrice su hranjene ručno dohranom, a kasnije im se davala pasirana riba i školjke, kako bi se privikle na njihov okus. Ubrzo po dolasku mlade su vidre prebačene u vanjsku nastambu gdje su se privikavale na uvjete koji ih čekaju izvan oporavilišta. Kako se ne bi navikavale na ljudsku blizinu, vanjska nastamba nije bila dostupna ljudima, izuzev osoblju koje se brinulo za ove životinje.

“Danas smo na Plitvičkim jezerima namjeravali pustiti dvije vidre. Međutim, dok je mladi mužjak u prirodu otišao spremno i pokazao se vrlo okretnim, kod druge jedinke je uočen otok prednje lijeve šape te smo odlučili vratiti ju u ruke naših veterinara. Želimo da svaka životinja koja se vraća u prirodu bude u najboljoj mogućoj kondiciji kako bi bila spremna za život u svom prirodnom staništu. Pri povratku u Oporavilište utvrdit ćemo stanje i vjerujemo kako će uskoro i ova jedinka otplivati u svoj novi život u divljini, a mi ćemo ju ispratiti zadovoljni odrađenim poslom, kao što smo danas to učinili s njezinim bratom”, kazao je Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt Grada Zagreba.

Foto: Oporavilište za divlje životinje

Djelatnost oporavilišta za divlje životinje pod nadležnosti je Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te se prihvat, oporavak i puštanje životinja u prirodu odvija pod njihovim nadzorom.

“Današnje akcije ne bi bilo bez suradnje s Ministarstvom i stručnih osoba, posebice predanog rada veterinara Zoološkog vrta Grada Zagreba, dr. med. vet. Jadranka Borasa, ali i drugih kolega”, dodao je Damir Skok.

Ustanova Zoološki vrt Grada Zagreba jedna je od 11 institucija u Republici Hrvatskoj ovlaštenih da provodi poslove oporavilišta za divlje životinje – sisavce, ptice, gmazove i vodozemce. U okviru poslova oporavilišta, Ustanova Zoološki vrt Grada Zagreba skrbi za jedinke strogo zaštićenih divljih životinja koje su pronađene iscrpljene, bolesne, ozlijeđene, ranjene ili otrovane, a s ciljem liječenja, oporavka i sigurnog povratka u prirodu ili u svrhu repopulacije ili reintrodukcije.

Ovo oporavilište djeluje od travnja 2017. godine, a u tijeku je projekt kojim će se, između ostalog, unaprijediti sustav praćenja životinja i izgraditi novi kapaciteti oporavilišta. Ukupna vrijednost projekta iznosi 3.018.792,31 EUR (22.745.090,65 kn), od čega je 796.336,85 EUR (6.000.000,00 kn) sufinancirano sredstvima EU. Projekt se provodi od 1. srpnja 2020. do 30. lipnja 2023.