GRAD ZAGREB SAVJETUJE GRAĐANE: Ako zamijete divlje svinje ili drugu divljač…

Foto: Screenshot Nova TV

Prije dva dana Nova TV je objavila da se divlje svinje sve češće viđaju na zagrebačkim ulicama, a naš portal je u prosincu pisao da su viđene u Škorpikovoj ulici.

Građani su u strahu. “Bojim se izaći iz kuće jer ne znam u mraku gdje bi naišla na svinju”, izjavila je za Novu TV Zagrepčanka Đurđa Đuranec. Ali nije problem samo strah, već i to što uništavaju sve što im dođe pod njušku, uništavaju cvijeće, voće, povrće…

Danas se o ovoj temi oglasio Grad Zagreb. U objavi se, uz ostalo, savjetuje građenima kako se trebaju ponašati i što poduzeti u slučaju da zamijete divlje svinje ili drugu divljač.

Objavu prenosimo u cijelosti:

“U urbanom području Grada Zagreba divlje svinje su povremena vrsta divljači koja dnevno migrira prema lako dostupnim izvorima hrane i vode u urbanom prostoru, najčešće u razdoblju ljeto-jesen, a u sušnom razdoblju dodatni razlog može biti i pristup izvorima vode (Maksimirska jezera, Jarun, obala rijeke Save, potoci).
Na ovom području s divljim svinjama, kao i s ostalim vrstama divljači, postupa se sukladno Programu zaštite divljači za Grad Zagreb koji provode Ustanova Zoološki vrt Grada Zagreba i Lovački savez Grada Zagreba.
Kako bi se spriječile štete od divljači Program zaštite divljači propisuje sljedeće mjere: edukaciju i suradnju s vlasnicima i korisnicima zemljišta, nabavljanje kemijskih, bioloških i biotehničkih zaštitnih sredstava te njihovu besplatnu raspodjelu vlasnicima i korisnicima zemljišta na njihov zahtjev, zaštitu usjeva i nasada izgonom divljači te uporabom zaštitnih sredstava i plašila i dr.
Građanima se preporučuje da ukoliko zamijete divlje svinje ili drugu divljač da joj ne prilaze, te da je ni u kojem slučaju ne tjeraju, da ostanu staloženi, a ukoliko su s kućnim ljubimcima da iste stave na povodac, te da se smireno udalje s mjesta viđenja ili susreta s divljači.
Svaku informaciju o susretu ili viđenju divljači, kao i dodatne informacije o postupanju s divljači i štetama od divljači u urbanim dijelovima Grada Zagreba možete dobiti u Ustanovi Zoološki vrt Grada Zagreba na telefone: 01/230-2198 ili 091/6045-506, e-mail: [email protected] ili [email protected].”