ZDENAC ELEGIJA: Djelo Roberta Frangeša Mihanovića koje diskretno dominira Rokovim perivojem

Elegija, Robert Frangeš Mihanović
Foto: ZG express

Rokovim perivojem u Zagrebu diskretno dominira skulptura Elegija ili Čeznuće, rad hrvatskog kipara Roberta Frangeša Mihanovića.

Skulptura je izrađena od bronce i komponirana je kao vrelo života nad kojim se nalazi mlada gola žena – simbol čežnje za mladošću i ljepotom.

Elegija, Robert Frangeš Mihanović
Foto: ZG express

Skulptura, u duhu simbolizma, priziva osjećaje sjetne meditativnosti te je osmišljena za Rokov perivoj – mjesto gdje se nekada nalazilo groblje. Na kruni zdenca s vanjske strane u reljefu prikazani su prizori iz Danteova Pakla, Čistilišta i Raja.

Ovaj zdenac je poklon kipara Roberta Frangeša Mihanovića Gradu u zamjenu za ustupljeni dio gradskog zemljišta na Rokovom perivoju za izgradnju vile. Skulptura je, iz navedenog razloga, osmišljena upravo za Rokov perivoj i izrađena u bronci 1912. godine, no postavljena je tek 1994. godine, prema idejnom rješenju arhitekta Mihajla Kranjca.

Elegija, Robert Frangeš Mihanović
Foto: ZG express

Kad je skulptura završena i pokazana javnosti prikaz ženskog akta u bronci silno je uznemirio Zagrepčane pa je zabranjeno postavljanje zdenca na javno mjesto. Proglašen je neprikladnim za javni prostor.

Do početka Drugog svjetskog rata zdenac je bio pohranjen u Modernoj galeriji, a zatim se 1941. godine nalazio u dvorištu Gliptoteke.

Nakon Frangešove smrti njegova snaha je Gradu Zagrebu darovala kompletnu njegovu umjetničku ostavštinu.

Tajana Martinec