Matić: Treba utvrditi zašto se učestalo sječe šuma na području Zagreba!

Matić: Treba utvrditi zašto se učestalo sječe šuma na području Zagreba!
Foto: M. Petković

Nakon više napisa u medijima o sječi šume na Tuškancu, predsjednik gradskog Odbora za zaštitu okoliša Grada Zagreba Nenad Matić obišao je u petak park šumu Tuškanac iza Likovne akademije na Jabukovcu, gdje je još uvijek bilo oko 20 kubika naslaganih drva spremnih za odvoz.

Obilasku su nazočili i predstavnici Hrvatskih šuma (HŠ), ali i 20-ak studenata Šumarskog fakulteta, koji su se tamo zatekli na praksi.

Matić je kazao da je sjednicu Odbora za zaštitu okoliša sazvao na mjestu sporne sječe drveća, a koja se nalazi na samo 50 metara iza Kiparskih radinica ALU-a na Jabukovcu, da na licu mjesta vide zbog čega je do toga došlo, zbog redovitog održavanja šume kako tvrde u HŠ-a ili nečeg drugog, a kako bi umirili zabrinutu javnost.

Matić: Treba utvrditi zašto se učestalo sječe šuma na području Zagreba!
Foto: M. Petković

Matić je najavio i održavanje tematske sjednice Odbora za zaštitu okoliša, sredinom siječnja, na temu gospodarenja šumama i njihovim resursima na području Grada Zagreba, bilo da se radi o Medvednici, čiji je dio, kako kaže, ogoljen ili nekoj drugoj gradskoj šumi, a ne da se o takvim problemima bilo da se rado o sječi ili odronima u šumi, doznajemo u Gradskoj skupštini na temelju dojava zabrinutih građana.

Na Jabukovcu, kaže Matić, može se još osjetiti miris piljevine, što znači da je je šuma posječena ovih dana, gdje je desetak metara drva uredno složeno na više hrpa. Gradski odbor želi da ih HŠ, ali i Zrinjevac redovito obaviještavaju o svojim aktivnostima u gradskim šumama ili zaštićenim područjima na području Grada.

Glasnogovornica HŠ-a Ana Juričić Musa kazala je da je riječ o redovitom gospodarenju šumama na području park šume Tuškanac kao bi se na vrijeme spriječile ozbiljne posljedice po ljude, imovinu i prirodu. To znači da su sva uklonjena stabla bila suha, natrula i samim time opasna.

Prema njezinim riječima, HŠ razumiju zabrinutost građana Zagreba koje kvartalno obavještavaju o svojima aktivnostima u gradskim šumama, a to obično čine u pilani Bliznec. No, kako se to pokazalo nedovoljnim, može se očekivati i promjena takvog načina informiranja javnosti od strane HŠ-a.

Odgovarajući na upite, Matić je kazao da su predstavnici Zelenog odreda, koji se nisu pojavili na susretu s novinarima, podnijeli prijavu USKOKU-u zbog sječe šuma na Tuškancu, te da je s tim za njih ova priča završena.

Kako se čulo, stručnjakinja HŠ-a koja je radila zdravstvenu procjenu srušenih stabala na Tuškancu, kazala je da uz dužno poštovanje prema glazbi našeg poznatog glazbenika Darka Rundeka, koji se na društvenim mrežama očitovao o sječi stabala na Tuškancu objavivši fotografiju ispod posječenih trupaca u šumi, nije se mogla složiti sa njegovim stavom o razlozima sječe.

Naime, Rundek je sječu pet-šest starih hrastovih stabala na Tuškancu usporedio sa Sarajevom u ratu kad su Sarajlije, kako kaže, unatoč tome što im je bilo hladno, ostavili svoje parkove, nisu posjekli stabla. Nama tu čak nije ni hladno, a veliki stari hrastovi padaju, rekao je Rundek.

Na prvi pogled na njihovim svježim panjevima kao ni na hrpama cjepanica se ne vidi bolest, iako okolo njih ima zbilja starih i suhih stabala, ali i hrpa glomaznog otpada, ostataka studentskih radova. Upitali smo za stručno mišljenje i buduće šumare, a sadašnje studente šumarstva, ali su oni odgovorili da se ne bi javno ‘hteli mešat’. (M. Petković)