Zbog radova na pruzi između Zapadnog i Glavnog kolodvora ukidaju se neki vlakovi, umjesto njih vozit će autobusi

Ilustracija | Foto: HŽ Infrastruktura

Zbog obnove pružne dionice Zagreb Zapadni kolodvor – Zagreb Glavni kolodvor za promet će biti zatvoren lijevi kolosijek na dionici Zagreb Zapadni kolodvor – Zagreb Glavni kolodvor od 20. kolovoza u 4.00 sata do 9. rujna u 23.59 sati.

Na relacijama od Zagreb Glavnog kolodvora do Savskog Marofa, Harmice, Zaprešića, Klare, Velike Gorice i obratno putnike će na nekim linijama prevoziti autobusi.

Raspored autobusa nalazi se na ovoj poveznici.

Informacije o mjestima zaustavljanja zamjenskih autobusa nalaze se na ovoj poveznici.

Popis vlakova koji neće voziti od 20. kolovoza do 9. rujna na relacijama Zagreb GK – Zaprešić i obratno, Zagreb GK – Savski Marof i obratno te Zagreb GK – Harmica i obratno putnicima je dostupan na mrežnim stranicama HŽ Infrastrukture te u kolodvorima i stajalištima.

Ostali vlakovi vozit će jednim kolosijekom na relaciji Zagreb Glavni kolodvor – Savski Marof i obratno te se očekuju znatna kašnjenja pojedinih vlakova.

U stajalištima Kustošija, Vrapče, Gajnice, Podsused stajalište, Zaprešić Savska i Brdovec za ulazak i izlazak putnika koristit će se peron na desnom (sjevernom) kolosijeku.

Dana 20. kolovoza od 8.00 do 21.00 vlakovi koji voze prema Karlovcu i iz Karlovca vozit će pomoćnim prijevoznim putem Zagreb GK – Zagreb Borongaj – Zagreb Žitnjak – Zagreb RK – Zagreb Klara – Hrvatski Leskovac i obratno.

Zbog radova povremeno će se zatvarati željezničko-cestovni prijelazi „Vodovodna“ i „Republike Austrije“ zbog čega će se promet usmjeravati na zaobilazne cestovne pravce.

Posebne regulacije prometa usklađene su s dinamikom izvođenja radova i planirane su povremeno, sve do završetka radova, a što se očekuje sredinom 2024. godine.

Ispričavamo se putnicima zbog kašnjenja te molimo za razumijevanje jer radovi se izvode kako bi putovanje željeznicom bilo brže i udobnije.

Ukratko o projektu

Projekt „Modernizacija dionice Zagreb Kustošija – Zagreb Zapadni kolodvor – Zagreb Glavni kolodvor“ provodi se na kratkoj, ali jednoj od najprometnijih dionica u Hrvatskoj koja se nalazi na sjecištu koridora RH1 i RH2 i kojom na dan prođe oko 150 vlakova. Pružna dionica duga 3,5 km iznimno je važna za međunarodni teretni i gradsko-prigradski prijevoz.

Obnova navedene dionice počinje od stajališta Kustošija, koje je obnovljeno prošle godine, pa do ulaza u Zagreb Glavni kolodvor (isključivo).

Radovi obuhvaćaju:
– cjelovitu obnovu gornjega i donjega pružnog ustroja, što uključuje obnovu kolosijeka i zamjenu skretnica na području Zagreb Zapadnog kolodvora
– sanaciju mostova i izgradnju propusta
– izgradnju uređenih površina za pristup putnika
– radove na signalno-sigurnosnim i telekomunikacijskim uređajima
– obnovu željezničko-cestovnih prijelaza „Vodovodna“ i „Republike Austrije“
– obnovu i zamjenu dijela sustava kontaktne mreže.

Procijenjena je vrijednost projekta 29,2 milijuna eura, a sredstva su u cijelosti osigurana iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Radove izvodi tvrtka Swietelsky d.o.o.

Po završetku radova na projektu vlakovi će tom dionicom moći prometovati brzinom do 120 km/h, podignut će se razina sigurnosti i interoperabilnost, a povećat će se propusna moć pruge i mogućnost prijevoza većeg broja putnika u dnevnome migracijskom prometu.