Započela najveća i poslovno-tehnološka konferencija u regiji – WinDays16

WinDays-16-konferencija

Danas je u Poreču započela najveća i najutjecajnija poslovno-tehnološka konferencija u regiji – WinDays16. Kao i prošle godine, konferencija je započela Business dijelom u želji da se naglasi važnost sinergije i međusobne suradnje ICT sektora i gospodarstva.

Glavne teme ovogodišnje Business WinDays16 konferencije vezane se uz stvaranje kulture uspjeha, izgradnju sustava koji će na tržište plasirati uspješne ljude te važnost implementacije svih ICT tehnologija u sve razine države i društva. Investicije su uvijek u središtu pozornosti poslovnih rasprava pa će se tako i na WinDays16 konferenciji govorit o primjerima uspješnih investicija i načinima kako od Hrvatske stvoriti gospodarskog tigra.

WinDays16 konferenciju otvorio je Hrvoje Kapetanović, direktor Business dijela Konferencije te je naglasio važnost suradnje svih dionika pri suočavanju s gospodarskim izazovima.

“Svaki pojedinac, tvrtka te, naravno, javna uprava trebali bi djelovati zajednički kako bismo uspješno riješili gospodarske izazove s kojima smo suočeni. WinDaysi su jedna od takvih inicijativa, kojom već 16 godina za redom nastojimo pokrenuti promjene u društvu, kreirati kulturu uspjeha i nove načine obrazovanja te poticati inovacije i poduzetništvo kao ključne pokretače razvoja gospodarstva. Posebni naglasak stavit ćemo na to kako utjecati na promjene u sustavu vrijednosti, te kako stvarati vođe koje karakterizira growth mindset. Iako, u IT sektoru danas radi preko 39.000 visoko obrazovanih stručnjaka, broj oglasa za radna mjesta u ICT industriji u Hrvatskoj i dalje raste. Trenutni porast radnih mjesta u ICT industriji je 45 % u odnosu na prošlu godinu, što samo govori o tome koliko IT sektor u Hrvatskoj jača i ima relevantnu ulogu u gospodarstvu.”

Nakon otvorenja Business dijela WinDays16 konferencije uslijedilo je predavanje Tomislava Tipurića, direktora sadržaja WinDays16 konferencije na temu “Hrabrost i ustrajnost kao stil života” koji je naglasio je potrebno sanjati i biti uporan na putu do uspjeha.

8. Business WinDays16 konferencija posvećena je razvoju, zadržavanju i privlačenju talenata. Krovna tema podijeljena je u tri kategorije – stvaranje kulture uspjeha, privlačenje stranih investicija i otvaranje novih tvrtki – a o svakoj temi će se žustro raspravljati na brojnim okruglim stolovima s ciljem pronalaženje što više zanimljivih ideja koje će pokrenuti hrvatsko gospodarstvo. Jedan od okruglih stolova nosi provokativan naziv “Hrvatska – raj za investitore”, moramo priznati da su mnogi bili iznenađeni s našim pozitivnim stavom, no smatram kako se treba usuditi sanjati, jer je to jedini recept, uz ustrajnost, za uspjeh.

Predavanje Tomislava Tipurića bilo je ujedno i uvod u temu “Da, mi možemo izgraditi kulturu uspjeha” koju je prezentirao Nenad Bakić.

Bakić je kazao da kad govorimo o promjeni razmišljanja i usvajanju kulture uspjeha, postoji veliki mentalni procijep između Hrvatske i svijeta. Međutim, pojedincu je lakše taj procijep preskočiti. Kod nas je trenutačni mindset da je sramotno uspjeti, ali i probati, te postoji velika zavist među ljudima. To je ono što moramo mijenjati. Potrebno je zaboraviti gdje je tko bio 1991. godine već razmišljati gdje će biti naša djeca 2031. godine!”

Microsoft stručnjak Anthony Salcito pokazat će kako uvođenje tehnologije u proces učenja pruža priliku za pozitivnu transformaciju obrazovanja i stvaranje iskustva koja će osnažiti svakog učenika na planeti da postigne više. Također, govorit će o načinima kako možemo putem digitalne transformacije riješiti pitanje deficita u STEM zanimanjima i podržati lidere da koriste podatke u cilju ostvarivanja veće učinkovitosti svojih organizacija.

Središnji događaj prvog dana Business dijela WinDays16 konferencije bio je okrugli stol na temu “Kako izgraditi sustav koji stvara one koji žele i mogu uspjeti – kultura uspjeha i eLeadership u temeljima modernog obrazovanja” na kojem su sudjelovati Graham Brown Martin (Learning Without Frontiers), Mislav Balković (Algebra), Tauno Olju (EY) i Anthony Salcito (Microsoft). (M.Petković)