WinDays16: Kako privući investitore, kako od Hrvatske učiniti investicijski raj…?

WinDays-16-konferencija-2

Business dio WinDays16 konferencije u znaku je investicija, stoga su danas u Poreču održani okrugli stolovi na kojim se govorilo o načinima kako privući investitore te kako od Hrvatske učiniti investicijski raj.

Pozitivan primjer kvalitetnih investicija i realiziranih projekata definitivno su gradovi Ivanec i Jastrebarsko. Oba grada nalaze se na listi malih gradova s najboljim strategijama za privlačenje stranih ulagača, prestižnog poslovnog časopisa Financial Times.

Milorad Batinić (Grad Ivanec) ističe kako se ovakve stvari ne događaju preko noći, a izuzetno je važno okupiti tim visoko profesionalnih, stručnih i učinkovitih ljudi kako bi se stvorila transparentna i brža administracija. Na primjeru Ivanca administrativni tim je sastavljen pretežno od žena čije zapošljavanje Batinić svestrano podržava. Osim efikasne administracije i upravljanja za privlačenje investitora važno je i jasno definiranje i provođenje ciljeva usredotočenih na gospodarski, ekonomski i razvojni potencijal, ali i unapređenje komunalne infrastrukture čime se povećava i kvaliteta života.

“Model strateškog brendiranja grada Ivanca kao grada pogodnog za investicije može se primijeniti na svim razinama javne uprave u Hrvatskoj”, poručuje Batinić.

Grad Jastrebarsko privukao je 25 kompanija koje zapošljavaju preko 850 zaposlenika. “Kako bi se to ostvarila takva investicija, uloženo je preko 25 milijuna kuna u izgradnju infrastrukture. Grad nudi subvencioniranje kredita od 20 milijuna kuna, a u tijeku su i investicije vrijedne čak 100 milijuna kuna. Za privlačenje investitora važno je imate partnerski odnos s njima i imati nepoljuljano povjerenje, a važna je i primjena novih tehnologija kojima se olakšavaju i ubrzavaju određeni administrativni procesi kao i dostupnost 24/7”, naglasio je Zvonimir Novosel (grad Jasterbarsko).

Na okruglom stolu “Hrvatska raj za investitore” sudjelovali su Hrvoje Kapetanović (Microsoft Hrvatska), Željko Kukurin (Valamar), Michael Georg Müller (Raiffeisenbank Austria d.d.) i Ivan Sertić (Ministarstvo gospodarstva) te su raspravljali o problemima s kojima se hrvatsko gospodarstvo susreće, ali i o rješenjima koja će privući kvalitetne investicije.

Često se postavlja pitanje što privlači investitore na ulaganje u strane zemlje. Michael Georg Müller (Raiffeisenbank Austria d.d.) istaknuo je kako investitori ulažu u zemlje u kojima postoji određena specifičnost poput ruda ili prirodnih ljepota ili pak zemlje koje imaju komparativnu prednost poput uređene pravne legislative, fleksibilne administracije i infrastrukture koja olakšava investicijski proces.

Hrvoje Kapetanović (Microsoft Hrvatska) naglasio je važnost izrade nacionalne strategije u smjeru kakve investitore Hrvatska želi, odnosno istaknuo je kako bi se trebalo fokusirati na one investitore koji donose i lokalnoj zajednici dodanu vrijednost. Primjerice Microsoft Hrvatska ulaže ponajviše u edukaciju i obrazovanje, što dugoročno stvara platformu za razvoj pozitivne investicijske klime. ICT sektor je definitivno jedan od sektora s kojim Hrvatska može biti globalno konkurentna, ali samo ako će se stvoriti obrazovni sustav koji će podržati razvoj cijelog sistema. Uz ICT sektor, turizam je definitivno grana s kojom je Hrvatska već konkurentna na globalnom tržištu, što je potvrdio i Željko Kukurin (Valamar).

Svi govornici su se složili da država mora biti partnere investicijama te stvoriti infrastrukturu koja će privući kvalitetne investicije za cjelokupnu zajednicu. Jednako tako, sudionici okruglog stola su zaključili kako je Hrvatska na dobrom putu da postane raj za investitore, no potrebna je velika snaga i volja za provođenje svih potrebnih reformi koje će osigurati stabilnost kao prvi preduvjet, ali i kreativnost i inovativnost u privlačenju investitora naspram ostalih zemalja. (M. Petković)

Foto: Press