Projekt “Smijeh je lijek – Skype s klaunom” odlično prihvaćen

crveni-nosovi
Udruga Crveni nosovi je, zahvaljujući donacijskom programu “Zajedno smo jači” Hrvatskog Telekoma i podršci kompanije Microsoft Hrvatska, u veljači ove godine započela program “Smijeh je lijek – Skype s klaunom”, rečeno je u srijedu u Poreču na Windays16 konferenciji.

Riječ je o hvalevrijednom projektu koji uz pomoć modernih tehnologija omogućuje oboljeloj djeci da interakciju s klaunovima doktorima ostvare i u popodnevnim satima, vremenu koje je često za djecu najosjetljivije nakon dnevnih aktivnosti u bolnicama.

Zahvaljujući naprednom interaktivnom komunikacijskom sustavu, djeca u Klinici za tumore u Zagrebu do sada su imala priliku 10 puta komunicirati s klaunovima doktorima. Pjesmice, smijeh, trikovi i zabavne igre, tijekom svakog razgovora putem programa Skype integriranog u LCD televizor s dodatnom kamerom, razveselile su hrabre male pacijente. Poznato je da smijeh ima terapijski učinak, što pomaže djeci da lakše prebrode teške trenutke bolesti izvan obiteljskog doma.

“Naš je cilj pomoći djeci na liječenju humorom i životnom radosti. Bolest je teška za svako biće, a posebno za djecu u tako ranjivoj dobi te im je prijeko potreban odmak od tužne i često neizvjesne svakodnevice. Moderna tehnologija nam omogućava da i u virtualnom obliku budemo prisutni na odjelu i tako djeci ponudimo drugačiji i vedri sadržaj u pustim popodnevnim satima. Zahvalni smo što su nas naši partneri i donatori odlučili podržati u ovoj inicijativi na dobrobit djece.”, naglasila je Ivana Štulić, voditeljica projekta u Udruzi Crveni nosovi.

“Izuzetno mi je drago što je Microsoft Hrvatska u prilici podržati program “Smijeh je lijek – Skype s klaunom” te uz pomoć modernih tehnologija omogućiti ugodniji i lakši boravak djeci onkoloških odjela hrvatskih bolnica. Veseli nas što se pilot projekt u Klinici za tumore u Zagrebu pokazao i više nego uspješan te što će uskoro isti biti implementiran i u druge bolnice u Hrvatskoj. Želja nam je da program “Smijeh je lijek – Skype s klaunom” bude dostupan svim mališanima kojima može, koliko je to moguće, uljepšati boravak u bolnici”, izjavila je Lejla Zukić-Krivdić, direktorica WinDays16 konferencije te se zahvalila partnerskoj tvrtki 3 PRO koja je u svrhu uspostave video poziva, implementirala Office 365 te konfigurirala Skype for Business i provela edukaciju te jednom tjedno pruža podršku i pomoć kada se god za to ukaže potreba.

Donacijski program Hrvatskog telekoma “Zajedno smo jači”, nastavlja s daljnjim ulaganjima u humanitarne projekte, a posebno su ponosni upravo na ovogodišnji projekt s Udrugom Crveni nosovi.

“U Hrvatskom Telekomu smo ponosni na već tradicionalni natječaj “Zajedno smo jači”, kojim smo u proteklih deset godina pomogli oko 240 vrijednih projekata na području čitave Hrvatske s više od 8 milijuna kuna, a Crveni nosovi su jedan od prošlogodišnjih dobitnih projekata. I ubuduće ćemo podržavati inovativne i kvalitetne projekte koji pridonose cjelokupnom napretku društva. Tako smo upravo objavili i natječaj za ovu godinu za projekte ili programe STEM edukacijskog karaktera koji su usmjereni na učenike osnovnih škola kroz primjenu znanosti i novih tehnologija”, naglasio je Bojan Mušćet iz HT-a. (M. Petković)

Foto: Press