Zagreb uskoro dobiva Centra za sigurnost i kvalitetu hrane

U Gradskoj upravi održana je konferencija za novinare na kojoj je predstavljen program obilježavanja Svjetskog dana zdravlja, što će se nizom aktivnosti, a pod motom Sigurnost hrane – od polja do stola, održavati od 7. do 20. travnja.

hrana

“Svjetska zdravstvena organizacija želi ukazati na sigurnost hrane kako u razvijenim zemljama, u kojima je proizvodnja i kontrola hrane na visokoj razini, tako i u nerazvijenim zemljama gdje se ljudi bave problemom nedostatkom hrane za konzumaciju, a tek onda njenom kontrolom. Zbog konzumiranja onečišćene hrane 2010. godine u svijetu je umrlo 351 000 ljudi, a oboljelo je 582 milijuna pri čemu je više od 40 posto oboljelih djeca mlađa od pet godina”, istaknula je pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo prof. dr. sc. Mirna Šitum.

Također je dodala da patogeni mikroorganizmi u hrani mogu uzrokovati više od 200 različitih bolesti, od raznih oblika dijareje do po život opasne infekcije poput meningitisa.

“Zbog promjene prehrambenih navika lanac putovanja hrane od polja do stola postaje sve dugotrajniji i kompleksniji što otvora nove putove za njezinu kontaminaciju bakterijama, virusima, parazitima i kemikalijama”, objasnila je voditeljica Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u RH prof. dr. sc. Antoinette Kaić-Rak.

U zemljama Europske unije godišnje od salmoneloza oboli oko 85 000 ljudi. U Hrvatskoj je 2013. godine oboljelo nešto više od 1200 ljudi, četiri puta manje nego prethodnih godina, što je rezultat dobre međusektorske suradnje, prije svega poljoprivrede i zdravstva.

U niz akcija u povodu obilježavanja Svjetskog dana zdravlja, uz Gradski ured za zdravstvo i Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, uključio se i Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo.

“Grad Zagreb veći dugi niz godina, putem Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo, radi na označavanju lokalnih proizvoda što je odličan način da potrošač shvati koji je proizvod kvalitetan, domaći i zdravstveno ispravan. Od 2014. godine Grad Zagreb ima registriranu robnu marku – ZG sirek zagrebački svježi kravlji sir. U subotu 11. travnja na tržnici Utrine organizirat ćemo promociju ZG sirek”a, rekao je pročelnik Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Emil Tuknajavivši još jedan edukativni program za petak, 10. travnja u Gradskom vrtu Savica, kada će djeca Eko grupe OŠ Jure Kaštelana sudjelovati u radionici s ciljem edukacije najmlađih za zdravi način života i odgovoran pristup hrani.

Odjel za ekologiju Gradskog ureda za zdravstvo u suradnji sa stručnjacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar svakodnevno vrše monitoring hrane i piće. Prošle godine je izuzeto oko 1400 uzoraka gotove hrane i oko 350 originalno zapakiranih proizvoda. Grad Zagreb također svakodnevno brine i o sigurnosti vode za piće u gradu Zagrebu. Prošle godine je analizirano oko 1850 uzoraka vode iz javne vodoopskrbe i oko 70 uzoraka iz lokalnih vodovoda.

“Uz opremu koju imamo i koju ćemo u narednim razdoblju nabaviti jedini smo Zavod koji će moći detektirati svih 800 pesticida. Zahvaljujući potpori Grada Zagreba napravili smo ogroman iskorak i postali lider u segmentu kontrole i analize hrane u jugoistočnoj Europi”, rekao je Zvonimir Šostar, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar najavivši uskoro otvaranje Centra za sigurnost i kvalitetu hrane.

“To je jedan veliki projekt gdje smo dobili potpori sva tri resorna ministarstva – zdravlja, poljoprivrede i znanosti, obrazovanja i športa. Učinit ćemo sve da svi stanovnici lijepe naše jedu što kvalitetniju hranu u suradnji sa svim zavodima u Hrvatskoj”, dodao je.

Kako se čulo, Svjetska zdravstvena organizacija objavila je u povodu Svjetskog dana zdravlja brošuru s pet jednostavnih savjeta građanima kako pravilno rukovati hranom i smanjiti rizike za svoje zdravlje – važno je održavati čistoću ruku, hrane i pribora s kojim se rukuje pri obradi namirnica, kuhanu hranu treba odvojiti od sirove, hranu treba dobro termički obraditi, čuvanje hrane pri sigurnim temperaturama i korištenje zdravstveno ispravnih namirnica i vode.