Zagreb u blagdanskom ozračju, počelo kićenje jelke na Trgu bana Jelačića

Ususret božićnim i novogodišnjim blagdanima, danas je započelo kićenje jelke na Trgu bana Jelačića, a sutra, 29. studenoga, u 17,00 sati, već tradicionalno se pali prva adventska svijeća na Manduševcu, nakon koje će zasjati i ostale lampice na zagrebačkim trgovima i ulicama.

Trg-bana-Jelacica-bozic

Diljem grada bit će postavljeno 41 božićno drvce, a ove godine na glavnom gradskom trgu, umjesto uobičajene smreke, po treći puta će biti postavljena jela visoka 17 metara.

Zagrepčani i turisti ove će blagdane uživati i na Trgu kralja Tomislava koji je po prvi puta pretvoren u jedinstveni Ledeni park. S mnoštvom sadržaja za velike i male, Ledeni park otvara vrata 30. studenoga, a dječji smijeh ispunit će najveće zagrebačko adventsko klizalište na otvorenom dan uoči Svetog Nikole, 5. prosinca. Krasit će ga i bor okićen zagrebačkim simbolima – licitarskim srcima, stakalacima i tradicijskim drvenim dječjim igračkama, kakav Grad Zagreb već tradicionalno poklanja svojim gradovima prijateljima. Nakon Beča, Berlina, Rima i Budimpešte, Zagreb ove godine poklanja božićnu jelku Gradu i građanima Ljubljane. Svečanost paljenja lampica na jelki na glavnom ljubljanskom trgu održat će se 3. prosinca.

Zagrebački advent postao je vrlo popularan i za brojne strane turiste, a ove godine veliki interes pokazali su gosti iz Velike Britanije i Japana. Zagreb tih dana živi u posebnom ozračju, a ulicama i trgovima šire se mirisi i okusi tradicionalnih božićnih delicija, uz bogat tematski osmišljen program.

Poseban doživljaj bit će i program S božićnih balkona Zagrebu, novost ovogodišnjeg Adventa. Posjetiteljima će pružiti jedinstven glazbeni doživljaj, koncerte klasične glazbe – Ad gloriam brass, koji će se održavati svaku nedjelju u prosincu s balkona zgrade u Tkalčićevoj 22 ili balkona Hrvatskog narodnog kazališta.

Pješačka zona strogog centra donosi još jedan adventski sadržaj – Advent na Europskom trgu s večernjim glazbenim programom, prodajom božićnih suvenira i ukrasa i ugostiteljskom ponudom.

Foto: Zagreb.hr