E-cigarete sadrže 10 puta više kancerogenih tvari nego klasične cigarete

E-cigarete sadrže 10 puta veću količinu kancerogenih supstanci nego što ih sadrži duhan, otkrili su japanski znanstvenici. Ovo je najnoviji udarac na proizvod za koji se sve donedavno mislilo da je manje štetan od pušenja, te da će pridonijeti smanjivanju bolesti nastalih kao posljedica uživanja u cigaretama.

e-cigarete

Elektronička naprava koja je brzo zadobila popularnost diljem svijeta, a posebno među mladom populacijom – funkcionira tako da zagrijavanje tekućine koja često sadrži nikotin ispušta pare koje se udišu – vrlo slično kao i tradicionalno pušenje – no bez nikotinskog dima, objavio je Jutarnji.hr.

Znanstvenici iz Ministarstva zdravlja Japana ustanovili su da su karcinogene supstance poput formalediha i acetildehida prisutne u parama koje proizvodi više vrsta e-cigareta prisutnih na tržištu, potvrdio je izvor iz Ministarstva za AFP.

Formaldehid je supstanca koja se između ostalog koristi u građevinskoj industriji, a u određenim primjercima e-cigareta pronađena je puno viša razina te supstance nego je ustanovljena u običnom duhanu, rekao je dužnosnik.

‘U jednoj određenoj vrsti naš tim je pronašao čak deset puta višu razinu ovog karcinogena’, rekao je jedan od znanstvenika iz Ministarstva Naoki Kunugita.

‘Razina te opasne supstance se povećava kako se jače zagrijava tekućina, i pare budu snažnije’.

U kolovozu je Svjetska zdravstvena organizacija pozvala vlade diljem svijeta da zabrane prodaju e-cigareta maloljetnicima, zbog vrlo ozbiljne opasnosti po zdravlje.

Ovo upozorenje WHO-a posebno se odnosi na djecu, adoscelente, mlade žene u reproduktivnoj dobi i trudnice. Također, ova organizacija zahtijeva i da se u zatvorenim prostorima zabrani upotreba e-cigareta.

Američki zdravstveni djelatnici također upozoravaju da se broj mladih koji su koristili e-cigarete od 2011. do danas utrostručio.